Råd for å roe skrikende barn

Ofte kan du tro noe er galt med deg som far eller mor eller barnet når det skriker. Her har doktor og medisinsk kvinne- og spebarnsspesialist Gro Nylander råd til hva man kan gjøre med barnets skriking.

Publisert
Sist oppdatert

Kroppskontakt
I kulturer der mor bærer barnet på seg hele tiden høres sjelden barneskrik. En ung afrikansk kvinne bodde hjemme hos oss i noen uker rett etter at hun hadde født barnet sitt på Rikshospitalet. Hun hadde kommet til Norge uten annet enn en returbillett, fordi hun var livredd for å føde i hjemlandet etter å ha mistet det første barnet sitt under fødselen. Hun hadde ingen sykeforsikring, og norske sykehusdøgn er kostbare. Derfor tok jeg henne med hjem etter fødselen.

Vi stusset over at hver dag når vi kom hjem fra arbeidet, overlot hun barnet til oss og forsvant for å dusje o.l. Hvorfor gjør du ikke det om formiddagen når du har huset for deg selv spurte jeg, litt utålmodig etter å komme igang med middagen. Mener du at jeg skal forlate barnet? spurte hun forferdet. Det viste seg at i hennes kultur la man aldri fra seg et nyfødt barn. Det befant seg alltid i noens armer til det ble stort nok til å bindes på moren.

En kvinne fra et annet fattig land fortalte meg at i hennes landsby hadde man en standard-kur når et barn en sjelden gang skrek utrøstelig. Man hakket i åkeren med barnet på ryggen. De energiske, monotone, rytmiske bevegelsene og kanskje også vippingen opp og ned med hode og stump øverst annenhver gang ga nesten alltid resultater dersom ikke barnet var sykt. Den som ikke har åker, kan jo prøve ut tipset som trim.

Mange norske barn roer seg også ved kroppskontakt og bæring. Det finnes gode bæreseler å få kjøpt. Den første tiden bør barnet vanligvis bæres foran så man kan se ansiktet og støtte hodet godt. Problemet er at barn som ikke er vant til å være bundet fast på en voksen kropp ikke alltid finner seg i det. Øv dere når barnet er rolig og tilfreds.

Massasje
Noen barn roer seg ved massasje. Det finnes bøker om babymassasje slik det brukes i mange land, f.eks. India. Det viktigste er nok en varm, fast stryking over huden. Varsom massasje bare på magen for å hjelpe tykktarmens innhold videre virker lindrende hos enkelte barn. Begynn i høyre lyske, stryk opp mot mellomgulvet, tvers over magen mot barnets venstre side og nedover på den siden. Det hevdes også at akupunktur og akupressur - trykk på akupunkturpunktene - skal hjelpe noen, men her behøves mer forskning.

Andre metoder for å roe barnet:

Be om hjelp
I en finsk undersøkelse om spedbarnskrik svarte nesten en av fem mødre at de hadde behøvd mer hjelp og støtte under barnets skrikeperioder. Disse mødrene oppfattet barnets skrik som særlig skingrende, kraftig og klagende. De følte seg irritert og mislykkede som mødre.

Det er vanlige og viktige følelser. Selv hadde jeg mareritt om å putte min illskrikende førstefødte inn i vaskemaskinen og se ham gå rundt uten å høre annet enn fredelige vaskelyder. Har du slike følelser som du skammer deg litt over, så trenger du hjelp og avlastning. Dersom ikke barnets far er tilgjengelig, så utvid søket. Kan heller ikke familie, venner eller naboer stille opp, så meld fra på helsestasjonene at nå blir det litt mye for deg. I blant kan en betalt trillepike som går tur med barnevognen en stund etter skoletid være redningen.

Lov meg i alle fall at du ber om hjelp. Du er ikke mislykket! Normalt skulle du ha vært omgitt av erfarne medmennesker som var glad i deg og opptatt av barnet, og som med glede avlastet deg. En studie av en primitiv vandrende stamme viste at kvinner som nylig hadde født barn, aldri valgte å være alene. De holdt seg konstant hos flokken. De deltok ikke aktivt hverken i gjøremål eller samtaler, men satte seg passivt sammen med de andre, i hovedsak fordypet i barnet. Klarte ikke moren å roe det så overtok en av de andre kvinnene litt.

Kan ikke bare barnet skrike?
I noen årtier het det at det var bra for barnet å skrike, det styrket lungene. Mulig det, men hva gjorde det med selve barnet? Jeg har hørt en psykolog si at et lite barn som ligger og sender ut sine sterkeste nødsignalene uten at noen svarer, det kan utvikle seg til et menneske som siden i livet har vanskelig for å føle seg fullt ut trygg og elsket. Det høres jo ikke helt urimelig ut.

Noen mener at dersom evnen til å føle at man har innflytelse på sin egen situasjon skades, kan resultatet kanskje kan bli et passivt individ som lett gir opp. Kanskje det er grunnen til at spedbarnskrik virker slik på de fleste av oss at vi bare er nødt til å forsøke å gjøre noe med det? Hvis det er slik, så er det sikkert hensiktsmessig. Det skal iallfall være umulig å skjemme bort et barn de første levemånedene. Senere er det annen sak. Hvis vi skotter til dyreverden, så er det jo utrolig hvor tålmodige og selvoppofrende de fleste dyremødre er overfor sitt avkom den første tiden. Til gjengjeld blir de ganske kontante i sin barneoppdragelse etter en tid.

Kilde: Mamma for første gang av Gro Nylander, Gyldendal FAKTA

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer