Råd for å roe skrikende barn

Ofte kan du tro noe er galt med deg som far eller mor eller barnet når det skriker. Her har doktor og medisinsk kvinne- og spebarnsspesialist Gro Nylander råd til hva man kan gjøre med barnets skriking.

Publisert
Sist oppdatert

KroppskontaktI kulturer der mor bærer barnet på seg hele tiden høres sjelden barneskrik. En ung afrikansk kvinne bodde hjemme hos oss i noen uker rett etter at hun hadde født barnet sitt på Rikshospitalet. Hun hadde kommet til Norge uten annet enn en returbillett, fordi hun var livredd for å føde i hjemlandet etter å ha mistet det første barnet sitt under fødselen. Hun hadde ingen sykeforsikring, og norske sykehusdøgn er kostbare. Derfor tok jeg henne med hjem etter fødselen.

Vi stusset over at hver dag når vi kom hjem fra arbeidet, overlot hun barnet til oss og forsvant for å dusje o.l. Hvorfor gjør du ikke det om formiddagen når du har huset for deg selv spurte jeg, litt utålmodig etter å komme igang med middagen. Mener du at jeg skal forlate barnet? spurte hun forferdet. Det viste seg at i hennes kultur la man aldri fra seg et nyfødt barn. Det befant seg alltid i noens armer til det ble stort nok til å bindes på moren.

En kvinne fra et annet fattig land fortalte meg at i hennes landsby hadde man en standard-kur når et barn en sjelden gang skrek utrøstelig. Man hakket i åkeren med barnet på ryggen. De energiske, monotone, rytmiske bevegelsene og kanskje også vippingen opp og ned med hode og stump øverst annenhver gang ga nesten alltid resultater dersom ikke barnet var sykt. Den som ikke har åker, kan jo prøve ut tipset som trim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer