Råd for gravide

Som gravid mangler det ikke på gode råd om hva du skal gjøre og hva du skal unngå under svangerskapet. Vi har samlet de vanligste rådene for deg som er gravid.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner vil ha helt forskjellige oppfatninger om hva som er viktig under svangerskapet. Venninner, mødre og svigermødre nøler da heller ikke med å fortelle om hva som fungerte best for dem og hva du ikke må finne på å gjøre.

Vårt viktigste råd er at du alltid lytter til hva legen din sier for å ha et så godt svangerskap som mulig. Vi har allikevel tillatt oss å samle noen kjøreregler for hva du bør passe på som gravid.

Pass deg for basseluskene
Listeriabakterien er en liten rakker som vi blant annet finner i upasteuriserte melkeprodukter. For de fleste voksne vil et bakterieangrep arte seg som en mild influensa men bakterien kan ha alvorlige konsekvenser og føre til at fosteret dør. Av en eller annen grunn ser det ut til at gravide også er mer utsatt enn resten av befolkningen for å bli infisert av listeriabakterien.

Altså - ligg unna upasteuriserte melkeprodukter. Om du vil spise youghurt eller oster fra delikatessedisken bør du sjekke om melken som er brukt er pasteurisert.

Katter kan også bringe med seg en skummel bakterie som kan smitte mennesker gjennom avføringen. Toxoplasmose er ikke så farlig for voksne mennesker men kritisk for et foster under utvikling. La far bytte i kattedoen eller bruk gode forholdsregler for hygiene.

Ligg unna
Det er ikke påvist sikkert om noen kopper kaffe om dagen har en negativ effekt på fosteret. Men noen forskere forbinder kaffe med adferdsproblemer og migrene hos barnet. Også her er moderasjon vår beste anbefaling.

Alkohol og tobakk inngår ikke i et anbefalt kosthold for gravide kvinner. Prematur fødsel, lav fødselsvekt og allergier kan være et resultat av mors sigaretter. Alkohol kan antageligvis inntas i svært små mengder. Det anbefales at du ligger helt unna alkohol de første tre månedene hvor grunnlaget for barnets nervesystem legges.

Litt forsiktig
Urtete kan være flotte saker, men det kan være lurt å ligge unna mat og drikke hvor du ikke er sikker på hvilke stoffer varen inneholder. Husk at naturlig ikke er det samme som sunt i alle situasjoner, hold deg til varer som du vet inneholder ”vanlige” ingredienser. Legen din eller vi på Mozon.no kan sikkert hjelpe deg med å finne ut av om en bestemt te eller urte kan være skadelig.

Kunstige søtstoffer har blitt kritisert for å være ugunstig under svangerskap. Her finnes det lite sikker kunnskap, vi anbefaler som ved alt annet å ikke gå over en moderat bruk av kunstige søtstoffer som i sukkerfri brus eller yoghurt.

Sushi og tunfisk er sunt og godt. Men om fisken ikke er behandlet skikkelig finnes det en risiko for å få i seg uønskede parasitter du ikke vil ha på besøk. Tunfisk kan inneholde relativt store mengder kvikksølv og er ikke anbefalt i store mengder for gravide.

Grønt er sunt
Lytt til bestemor og spis spinat. De grønne bladene er lastet til randen med folisyre som både gjør deg mer fruktbar og er en god hjelp i barnets utvikling. Som en ekstra bonus får du også mye naturlig jern som du har bruk for under svangerskapet.

Rett skal være rett: Du spiser for to og trenger mer og bedre mat. Men glem ikke at den lille i begynnelsen ikke er stort større enn et riskorn og ikke trenger voldsomme mengder med næringsstoffer. Som en tommelfingerregel trenger gravide omtrent 300 ekstra kalorier hver dag for å dekke det nye energibehovet.

Vakker mor
Om du har behov for å fikse deg opp skal du få lov til det. Det er ingenting som tyder på at hårfarging, manikyr eller hårfjerning kan være skadelig for fosteret.

Men du bør være forsiktig med å oppholde deg i lokaler hvor det er mye kjemiske stoffer som kan påvirke både deg og barnet. Mange gravide får en styrket luktesans som slett ikke setter pris på sprayen og kremene i skjønnhetssalongen.

Sove og trene
Det beste for barnet ser ut til å være om du sover på venstre side. Det vil minimere presset på livmoren og sørge for at barnet får optimal tilgang til næringsstoffer.

Moderat trening er greit, men ikke i større grad enn du trente før du ble gravid. Overoppheting av kroppen gjennom trening eller i badstu er ikke anbefalt.

Gutt eller jente?
Spekulasjonene rundt kjønnet kan bringe både foreldre og besteforeldre opp i hittil uant stressnivå. Det finnes en million kjerringråd om dette og en sikker metode - ultralyd. De aller fleste vil etter fødselen fortelle deg at de hadde gjettet riktig kjønn og det er ikke så vanskelig med en odds på 2 til 1.

 

Mozon 31.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer