Råd for miljøsvin

Her er de viktigste rådene, ifølge Nina Bugge i Grønn hverdag.

Publisert
Sist oppdatert

Klima

Ikke kjør bil på korte strekninger - disse står for 25 prosent av all bilkjøring i Norge. Bruk beina eller sykkelen om du bare skal en kort tur. Kjør kollektivt, og gjerne tog om du har valget. Tog forurenser mindre enn for eksempel buss.

I tillegg er flytrafikk veldig forurensende, og det anbefales å fly så lite som mulig.

Mat

Spis mindre kjøtt, og mer grønt. Produksjon av kjøtt er mye mer krevende for miljøet. Ikke kast mat, lag restemat ut av det. Kjøp inn i større mengder, og planlegg dine innkjøp. Lag mat fra bunnen av - dermed blir du også mer observant på å lage porsjoner som passer i størrelsen.

Avfall

Sorter avfallet ditt så godt som mulig. Komposter matavfall der det er mulig. I Oslo vil det antagelig bli satt i gang en prøveordning knyttet til henting av matavfall neste år. Ifølge Grønn hverdag har husholdningsavfall økt med 40 prosent siden 1996 - og er 16-doblet siden 1950.

Batterier, lyspærer og lysstoffrør må ikke kastes som vanlig søppel. Har du ikke noen miljøstasjon i nærheten er butikken du kjøpte dem i pliktig å ta dem (eller tilsvarende produkter) tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer