Råd for pollenallergikere

Det som for noen er en lys og deilig årstid, fortoner seg for rundt 800.000 nordmenn som et mareritt. Her får du råd mot pollenallergi av øre-nese-halsspesialist Annegret Baumann.

Publisert
Sist oppdatert

Øre-nese-halsspesialist Annegret Baumann ved Balder-Klinikken i Oslo råder pollenallergikere som ikke har begynt å ta allergimedisiner enda om å starte umiddelbart.

- Man bør begynne å forbrede kroppen på pollensesongen 1-2 måneder før pollensesongen starter dersom man har påvist pollenallergi. Har du ikke begynt med medisiner bør du begynne å ta de nå.

- De med moderate plager bør ta antihistaminer som Zyrtec, Clarityn, Aerius og Telfast, som er de vanligste medisinene. Øyedråper og nesespray er også effektive. Hvis én medisin ikke virker bør du bytte til et annet merke eller oppgradere dosen du bruker, sier Baumann.

Kortisonbehandling
- For de med sterkere plager kan en kortison-nesespray ha effekt. Det finnes mange nesesprayer på markedet. Noen fås uten resept, andre er sterkere og reseptbelagte som kortison-nesesprayen. Dersom du har behov for bruk av nesespray over lengre perioder kan du får spray på blå resept, opplyser Baumann.

De med sterke og vedvarende plager kan vurdere kortisonpiller eller sprøyte. Effekten av en injeksjon varer rundt tre uker.

Allergivaksine
- For de som er så sterkt rammet at de opplever alvorlige symptomer anbefaler jeg allergivaksinering. Det finnes både dråpevaksine og vaksine som settes med sprøyte, denne vaksinen kalles hyposensibiliseringsvaksine. Hver vaksine er tilpasset hvert individ avhengig av allergi, grad av allergi, symptomer etc. Vær oppmerksom på at man ikke kan vaksinere seg mot alle allergier, men bare bestemte allergier. Pollenallergi er en av dem. Det er ingen vits i å ta hyposesibiliserings-vaksinen for denne pollensesongen. Aktuell oppstart for hyposensibilisering er 2 måneder etter pollensesongen, opplyser Baumann.

- De som har ønsker å vaksinere se foran denne sesongen har kanskje opplevd at det har vært vanskelig. Årsaken til det er at vaksinering mot pollenallergi ikke er så vanlig i Norge enda. I utlandet er det derimot ganske vanlig, forteller Baumann.

Nese og øyeskyllinger
Hun råder alle pollenallergikere til å bruke neseskyllinger daglig i hele pollensesongen.

- Dersom du skyller nesen med saltvann 2-3 ganger om dagen vil du klare å holde tritt med pollenstøvet i nesen din som gjør at du får hevelser i neseslimhinnen. Et annet godt råd er å skylle øynene med øyebadevann. Da får du bort pollen som fester seg på øyet.

Barn og pollenallergi
- Behandling av barn med pollenallergi foregår etter samme prinsipper som hos voksen. Ved behov for medikamenter er antihistaminer førstevalget. Nesespray brukes også på barn, men da må man holde seg strengt innenfor anbefalt dosering. Dersom behandling med antihistaminer og nesespray ikke fungerer, bør man som hos voksne vurdere hyposensibilisering, sier Baumann.

Urter mot allergi
Det finnes også urter som kan ha god effekt for pollenallergikere. To av dem er bukkehornfrø og timian.

Bukkehornfrø har blitt brukt som naturmedisin i tusenvis av år. Den er kjent for sin slimløsende virkning, og i folkemedisinen har bukkehorn blitt brukt bl.a. ved betennelse i øvre luftveier (bihuler), ved hoste og andre luftveisrelaterte problemer.

Timian har flere av de samme egenskapene som bukkehornsfrø. Den er en av de mest brukte urter ved luftveisplager, hoste, irritasjoner og betennelse i nese og bihuler. Timian har også en slimløsende virkning.

Mozon.no, 13.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer