Råd for pollenallergikere

Det som for noen er en lys og deilig årstid, fortoner seg for rundt 800.000 nordmenn som et mareritt. Her får du råd mot pollenallergi av øre-nese-halsspesialist Annegret Baumann.

Publisert
Sist oppdatert

Øre-nese-halsspesialist Annegret Baumann ved Balder-Klinikken i Oslo råder pollenallergikere som ikke har begynt å ta allergimedisiner enda om å starte umiddelbart.

- Man bør begynne å forbrede kroppen på pollensesongen 1-2 måneder før pollensesongen starter dersom man har påvist pollenallergi. Har du ikke begynt med medisiner bør du begynne å ta de nå.

- De med moderate plager bør ta antihistaminer som Zyrtec, Clarityn, Aerius og Telfast, som er de vanligste medisinene. Øyedråper og nesespray er også effektive. Hvis én medisin ikke virker bør du bytte til et annet merke eller oppgradere dosen du bruker, sier Baumann.

Kortisonbehandling- For de med sterkere plager kan en kortison-nesespray ha effekt. Det finnes mange nesesprayer på markedet. Noen fås uten resept, andre er sterkere og reseptbelagte som kortison-nesesprayen. Dersom du har behov for bruk av nesespray over lengre perioder kan du får spray på blå resept, opplyser Baumann.

De med sterke og vedvarende plager kan vurdere kortisonpiller eller sprøyte. Effekten av en injeksjon varer rundt tre uker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer