Råd mot bakrus

Feiret du nasjonaldagen med litt mye brask og bram i går? Da har du det nok ikke like moro i dag. Men det finnes noen tiltak som gjør en ellers ødelagt dag litt enklere å overleve.

Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor blir jeg fyllesyk?
Dette er lett. Du har drukket alkohol.

Medisinsk sett er det dehydrering som har skylden for de verste effektene. Alkohol er vanndrivende, og sørger for sandpapirmunn, hodepine og svimmelhet. Kvalme, oppkast og mageproblemer kommer av den direkte effekten alkoholen har på magesekken.

Etter en slitsom kveld ute, gjerne fulgt av en natt uten særlig god drømmesøvn, kommer du til å være utmattet dagen etter. Dette blir verre av at kroppen din prøver å ordne opp i alt du har rotet til dagen før - og det bruker opp energi det også.

Pass på kroppen din - og den vil passe på deg, så unngå dehydrering, beskytt magesekken, og ta det litt roligere med alkoholen.

Før du går ut
Spis et godt måltid. Ved denne anledningen, og kun ved denne, er et skikkelig fett måltid å anbefale. Dette tar lengre tid å forbrenne, og vil beskytte magen mot alle de irriterende effektene av alkohol.

Melk og fløte vil også beskytte magesekken mot irritasjon og gjør at alkoholen opptas langsommere.

Når festen er i gang
Å drikke et glass vann eller annen kullsyrefri - og alkoholfri - drikke mellom hver drink med alkohol minsker mengden alkohol du drikker. Unngå drinker med kullsyre fordi de øker mengden alkohol som slipper inn i blodet.

Noen mener at brunt brennevin og rødvin er verre enn blankt brennevin eller øl. Kombinasjonen av rødvin og konjakk har et svært dårlig rykte - men husk at mengden alkohol er langt mer avgjørende enn akkurat hva du drikker.

Før du køyer
Å gå en tur i frisk luft hjelper, hvis du orker det. Drikk minst en halv liter vann eller appelsinjuice - fordi C-vitaminer øker nedbrytingen av alkohol i leveren.

Spis en skive. Det kan hjelpe på rabalderet i magen dagen etter.

Hvis du våkner fyllesyk
OK, i kampens hete glemte du alle de gode rådene. Da er det plan B.

Alle har sine egne råd mot fyllesyke. Noen virker, andre gjør ikke. Å ”reparere” er ikke en god ide. Det er vel ingen vits i å forlenge elendigheten?

Det beste er å planlegge på forhånd og ha en del ting i nærheten når du våkner. Hvis du har halsbrann og sur mage kan mageregulerende tabletter eller ingefær-te være redningen. Paracetamol kan hjelpe deg med hodepinen, og anti-kvalme tabletter kan vise seg å bli nyttige de og.

Nok en gang er det vann, C-vitaminer og lett mat som er resepten. Egg sies å hjelpe leveren med å bryte ned alkoholen. Kaffe er godt men ikke spesielt bra verken for magen eller mot uttørking.

Fyllesykeffekten varer omtrent 24 timer, så vær tålmodig. Snart vil du føle deg langt bedre og glemme alle løfter om å aldri drikke igjen.

Har du noen råd mot fyllesyke? Del dem med andre i forumet.

Mozon 18.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer