Råd mot røykeben

Publisert
Sist oppdatert

Råd mot røykenbein

Titusenvis av nordmenn plages av såkalte røykebein, og får smerter i beina selv etter korte spaserturer. Et sunnere kosthold og mosjon kan hjelpe mot sykdommen som stort sett rammer de over 50 år. Men det kan også være hjelp i alternativ medisin. Doktor Bernt Rognlien gir råd.

Av

- Symptomene på røykebein er at du får smerter i leggmuskulaturen når du går, sier doktor Bernt Rognlien.

- Hva er årsaken til at man får såkalte røykebein?- Ved åreforkalkning i arteriene til bena blir blodtilførselen til beina dårlig. Vanligvis er det slik at smertene blir borte ved hvile, og at de kommer tilbake ved anstrengelse. Smertene kommer raskere hvis du løper, går fort eller går oppover. Det kjennes ut som harde krampelignende smerter i beina, og særlig leggene. Huden blir tynnere, og neglene sprø, og det oppstår lett sår som gror langsomt, sier han.

- Når bør man oppsøke lege?- Får du sår som ikke vil gro, må du kontakte lege. Hvis blodsirkulasjonen blir så dårlig at du har smerter når du hviler kan du kontakte lege for å få vurdert om det kan hjelpe å blokke ut åren med en ballong, eller om det kan gjøres en bypassoperasjon på arterien i beinet. Blodtilførselen kan bli så redusert at muskulatur og hud dør, og da kan det i verste fall oppstå en koldbrann, og da må en lege vurdere en eventuell amputasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer