Rådene som redder sommerdagen

Tomat, sitron, salt og varmt vann. Det er botemiddelet mot sommerens plager, ifølge kjerringrådekspert Miriam Wicklund.

Publisert
Sist oppdatert

Surmelk mot solbrenthet, nellikspiker mot tannpine og egg mot brannsår. Rådene kommer ofte strømmende fra venner, familie og kolleger når det er noe vi sliter med.

Journalist Miriam Wicklund (59) er mer engasjert i kjerringråd enn de fleste. Hun har samlet inn og testet ut ulike råd i 25 år, og nå er hun aktuell med tre ferske bøker om temaet.

- Det er et livslangt kjærlighetsforhold. Jeg er tilhenger av alt som er lurt, lettvint og ufarlig. Av natur er jeg veldig nysgjerrig og utforskende, og for meg er det viktigste at noe virker, og ikke hvorfor det virker, sier hun til DinSide Helse.

Mange av rådene er hentet fra hennes tidligere utgivelser. De nyeste bøkene er små gavebøker som tar for seg hvert sitt tema: sommerplager, smertelindring og plager på hender og føtter. Se råd lenger ned i saken.

Rådene som redder sommerdagen

Les også: Bli kvitt plagene uten medisiner


Reiser aldri uten ingefær

Selv har hun funnet noen klare favoritter etter nesten et halvt liv med eksperimentering.

- Jeg kan ikke leve uten ingefær og drar aldri noe sted uten det i bagasjen. Når jeg kommer til utlandet og blir småkvalm etter å ha spist noe jeg ikke er vant til, er kvalmen borte på et kvarter hvis jeg tar en kvart teskje ingefær og rører ut i litt vann. Det hjelper også mot svangerskapskvalme og bilsyke, avslører hun.

Interessen for kjerringråd begynte da Wicklund var fersk journalist i NRK radio. I flere år hadde hun et eget program hvor hele Norges befolkning utvekslet råd og tips mot alskens plager. Og hun ante ikke hvor stor interessen skulle bli da hun satte i gang.

- Den første gangen skulle jeg lede en direktesending på en time. Jeg var fryktelig redd, for hva hvis jeg ikke fikk inn nok spørsmål og råd? Men det kom masse brev og så mange telefoner at sentralbordet nesten brøt sammen.

Les også: Gode råd er ikke dyre

Erstatter ikke legen

Kjerringråd tar i stor grad utgangspunkt i folkemedisinen, og mange av rådene er nedarvet fra generasjon til generasjon.

- For enkelte plager, som hudplager og forkjølelse, finnes det veldig mange forskjellige råd. Andre plager er det færre råd mot. Siden vi vet lite om hvorfor de ulike kjerringrådene hjelper, må hver enkelt ofte prøve seg fram og finne ut hva som fungerer på en selv, anbefaler kjerringrådeksperten.

Wicklund sier hun hovedsakelig har møtt entusiasme når hun snakker med folk om kjerringrådene sine. Men hun understreker likevel at litt sunn skepsis er bra, og at kjerringråd ikke kan erstatte legen.

- Mange småplager kan man forhindre at utvikler seg til noe mer bare ved hjelp av ting man har i kjøkkenskapet. Men kjerringrådene skal fungere som et supplement i hverdagen og ikke brukes på den måten at de fortrenger nødvendige legebesøk, sier hun.

Rådene skal heller ikke konkurrere med det legen sier, eller med livsviktig medisin, påpeker Wicklund. Spør også alltid legen til råds før du kombinerer medisinbruk med kjerringråd.

Les også: Mange dør av medisiner

Ekspertens beste råd mot sommerplager

 • Hvis du har tilgang på varmt vann, sitron, tomat og salt, har du det meste av det du trenger i løpet av en sommer, ifølge Miriam Wicklund. Tomat hjelper for eksempel mot alt fra reisesyke og brennesle til soleksem, solforbrenning og insektstikk.
 • Mot kløende insektbitt: Varmt vann stiller kløen på et øyeblikk og kommer som regel ikke tilbake dersom du straks legger på en klut med så varmt vann som du kan tåle. Det er tilstrekkelig å trykke den varme kluten raskt mot stikket to-tre ganger. Ved myggstikk kan du også prøve å dyppe fingeren i vann og deretter i salt før du gnir det på stikket.
 • Mot skrubbsår: Jeg har god erfaring med å strø på melis. Det kan bidra til at såret gror raskere.

 • Soleksem: Tomat er fantastisk å smøre på. Både kløen og ubehaget roer seg ned. Ferskpresset sitron kan også brukes både før og etter soling for å forhindre utbrudd.
 • Brennmanet: Her er varmt vann også å foretrekke. Fyll et kar med vann. Senk området som har blitt brent, ned i så varmt vann som du kan tåle og hold det der et par minutter. Dersom du har brent deg på hendene, bruker du et vaskefat, ikke rennende vann. Husk også å skrape bort eventuelle tråder fra brennmaneten.
 • Flått: Hvis du ser at det er en rød ring rundt bittstedet eller føler deg uvel, bør du gå til legen straks. For øvrig er et gammelt kjerringråd å drukne flåtten i olje, men det tar for lang tid før den slipper taket. Fyll heller en flaske med et par spiseskjeer aceton og hold tuten på flaska tett inntil huden over flåtten. Da vil flåtten krepere. La huden tørke før du vrir flåtten av.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer