Radon kan føre til MS

Det er høyest forekomst av multippel sklerose i kommuner hvor det er mye radon, viser ny norsk undersøkelse - den første i sitt slag.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen ble satt i gang av professor Bjørn Bølviken, tidligere geokjemiker ved Norges geologiske undersøkelser, som har brukt mye av sitt yrkesaktive liv på å kartlegge innholdet av mineraler og kjemiske elementer i Norges jordoverflate.

Det skriver Dagens Medisin i dag.

- Jeg la merke til at kartet som viser forekomsten av MS i Norge, lignet på kartet over forekomsten av radon i luften innendørs. Spørsmålet var om likheten holdt mål statistisk, sier professoren til tidsskriftet.

Han lurte på hvorfor MS særlig rammer mennesker som bor i innlandet, spesielt i de tørre, øvre delene av dalstrøkene.

Ikke testet før- Forskere over hele verden har i mange år lett etter en miljøfaktor som utløser sykdommen hos genetisk disponerte individer. En lang rekke kjemiske stoffer er testet, og er blitt sjekket ut av saken. Men radon har så langt ikke vært i søkelyset, sier nevrolog og avdelingsoverlege Elisabeth Gulowsen Celius ved Ullevål universitetssykehus, som deltok i undersøkelsen.

Da Celius kom i kontakt med Bølviken for et par år siden var hun skeptisk til radonteorien, men sa likevel ja til å delta i bearbeidingen av dataene. Hun hadde ikke regnet med å finne noen sammenheng. Men det fant hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer