Radon kan føre til MS

Det er høyest forekomst av multippel sklerose i kommuner hvor det er mye radon, viser ny norsk undersøkelse - den første i sitt slag.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen ble satt i gang av professor Bjørn Bølviken, tidligere geokjemiker ved Norges geologiske undersøkelser, som har brukt mye av sitt yrkesaktive liv på å kartlegge innholdet av mineraler og kjemiske elementer i Norges jordoverflate.

Det skriver Dagens Medisin i dag.

- Jeg la merke til at kartet som viser forekomsten av MS i Norge, lignet på kartet over forekomsten av radon i luften innendørs. Spørsmålet var om likheten holdt mål statistisk, sier professoren til tidsskriftet.

Han lurte på hvorfor MS særlig rammer mennesker som bor i innlandet, spesielt i de tørre, øvre delene av dalstrøkene.

Ikke testet før
- Forskere over hele verden har i mange år lett etter en miljøfaktor som utløser sykdommen hos genetisk disponerte individer. En lang rekke kjemiske stoffer er testet, og er blitt sjekket ut av saken. Men radon har så langt ikke vært i søkelyset, sier nevrolog og avdelingsoverlege Elisabeth Gulowsen Celius ved Ullevål universitetssykehus, som deltok i undersøkelsen.

Da Celius kom i kontakt med Bølviken for et par år siden var hun skeptisk til radonteorien, men sa likevel ja til å delta i bearbeidingen av dataene. Hun hadde ikke regnet med å finne noen sammenheng. Men det fant hun.

- I de fleste deler av Sør-Norge øker hyppigheten av MS med radoninnholdet i inneluften. Det er mest MS der det er mest radon. Funnene støtter hypotesen om at radon kan være en risikofaktor for MS, sier Celius til Dagens Medisin.

I Norge har mellom 6000 og 8000 mennesker MS. Sykdommen rammer 250 - 300 nye pasienter hvert år, oftest i alderen 20 - 40 år.

Reaktiverer virus?
I jakten på årsakene til MS har forskjellige virus tidligere vært i søkelyset. Forskerne bak denne undersøkelsen ser ikke på dette som noen motsetning.

- Mange ulike virus ligger latent i menneskekroppen, men kan reaktiveres. Det er mulig at ioniserende stråling fra radon reaktiverer virus og derved bidrar til utvikling av MS, sier Celius og Bølviken til Dagens Medisin.

Den norske studien er den første som ser på sammenhengen mellom radon og MS. Den tar utgangspunkt i sykdomsdata gjennom en 26-årsperiode i 73 norske kommuner eller kommunegrupper, der hvert område hadde minst 10.000 innbyggere.

Resultatene publiseres nå i tidsskriftet Neuroepidemiology.

Mozon.no, 27.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer