Ettersom flere mobiler begynner å bli surfevennlige, er det heldigvis begynt å komme abonnementer som tilbyr ganske gode betingelser for deg som surfer mye med mobilen.
Men om du har forhåndsbetalte løsninger, for eksempel kontantkort, bør du passe deg. For disse betalingsordningene er stort sett svært ugunstige for mobilsurfere.
Abonnement versus kontant
La oss bruke Netcom som eksempel. Med abonnementet Flexitalk koster datatrafikken maksimalt 9 kroner per dag. Abonnementet FreeText koster 289 kroner i måneden, men da slipper du unna med å betale maksimalt 20 kroner per dag for mobilsurfing. Dataprisene vi referer til forutsetter bruk i Norge.
Dersom du har kontantkort, bør tenke deg om før surfer, for med Netcom Kontant betaler du hele 20 kroner per MB. Ifølge den offentlige nettportalen Telepriser.no tilsvarer 1 MB en visning av en til to vanlige nettsider (www). Surfer du gjennom noen sider, vil det med andre ord bli ganske dyrt for deg i lengden.
Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom sier det er en enkel grunn til at kontantkortkunder må betale mer for datatrafikk enn abonnementskunder.
- Den viktigste grunnen er at vi prioriterte abonnementene der datatrafikken er høyest. De kundene som bruker mest data, har lavest priser, sier Vederhus til DinSide.
Han legger til at Netcom hele tiden ser på nye prisløsninger for sine kunder, og utelukker ikke at kontantkort etter hvert vil få makspris på datatrafikk.
UT PÅ TUR? Så mye koster mobilsurfing i utlandet
Netcom er ikke alene
Netcom er absolutt ikke eneste operatør på markedet som fører en slik prispolitikk på datatrafikk. Kontantkort fra Chess kan også bli en dyr affære. Med kontantkortet ChessKontant Global betaler du 14 kroner per MB, uten øvre begrensing. Velger du et av selskapets abonnementstilbud, gjelder en øvre grense på 20 kroner per dag, og datatrafikken koster fra 6 kroner per MB.
Tele2 har sin egen måte å beregne pris på datatrafikk. Har du et abonnement, og bruker en inntil 20 MB i måneden, er prisen 12 kroner per MB, og bruker man over 20 MB er prisen 8 kr per MB. Prisen for overført trafikk ved bruk av kontantkortet Tele2 Kompis Kontant er 15 kroner per MB.
Telenor tilbyr makspris på 10 kroner for all mobilsurfing innenfor landets grenser. Pris per MB er 12,50, men taksameteret stopper altså når du passerer tikroningen. Telenor lar ikke kontantkortkuder betale mer, for alle forhåndsbetalte tjenester har samme makspris.
OneCall har en egen prisplan som gir deg datatrafikk for 0,99 kroner per MB. Du kan riktignok bestille en såkalt datapakke, som gir eg et antall MB i måneden for en viss sum. For eksempel koster 50 MB 25 kroner med den såkalte datapakke 1. Er du en storbruker av nett på mobilen, kan du vurdere fri bruk-pakken som koster 399 kroner per måned.
LES OGSÅ: Her er prisene for iPhone-brukere
Billigst uansett?
Billig datatrafikk vil være veldig viktig for noen, men det er totalkostnadene av å ringe, sende meldinger og andre tjenester som virkelig teller.
På den offentlig portalen Telepriser, kan du beregne hvilket abonnement som passer ditt forbruk. DinSide har gjort noen stikkprøver å kommet frem til at du som regel finner billigere abonnementsløsninger enn kontantkortløsninger.
Eksempelet under forutsetter at du ringer 200 minutter i måneden, fordelt på 60 samtaler, derav 166 minutter er til mobil og 24 minutter er til fastnett. Du sender 150 SMS, 5 MMS og ringer 5 ganger til mobilsvar. Dessuten laster du ned 5 MB datatrafikk.
Mobiltalk er den billigste kontantkortløsningen med det forbruket DinSide har forutsatt. Men produktet er 105 kroner dyrere i måneden enn billigste abonnement, noe som tilsvarer 1.260 kroner mer i året. Med andre ord, dersom du har kontroll på de eget forbruk, kan det være lurt å velge abonnement i stedet for kontantkort.
NB! prisene ble innhentet 11. mai 2008. DinSide tar forbehold om eventuelle feil i Teleprisers prisliter. legg også merke til at alle prisene vi opererer med i denne artikkelen forutsetter bruk av telefonen i Norge.