Rakettkronen

Kronen steg 3 prosent på ett døgn. Nå er det billig å dra til London! Nå er det ikke så gøy å drive med eksport!

Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC
Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem igår langt på vei avblåste rentefesten i Norge, har utenlandske spekulanter kastet seg over kronen.

Årsaken er selvfølgelig at Norge fremstår som en øy av soliditet. Arbeidsledigheten er stadig lav, husholdningene er solide og staten er solid. Sentralbanksjefen signaliserte også på pressekonferansen 12. august at han forventet fallende inflasjon utover høsten.

Dette koster pengene

Styrket kronekurs gir deg som handler i utlandet store fordeler. Nå er for eksempel pundet nede i 10,01 ifølge kursoversikten fra NA24, mens dollakursen står i 6,01 og euroen i 8,60. Tidligere i dag så vi også pundet under tieren. Godt nytt for den som reiser, men dårlig nytt for den som selger varer og tjenester til utlandet.

Én prosent renteforskjell

Mens styringsrenten til Norges Bank er 1,25 prosent, er styringsrenten i eurosonen 0,25 prosent. Det er derfor fristende å plassere penger i norske kroner, men meravkastningen på én prosent oppveier isolert sett ikke risikoen ved å sitte i vår minivaluta. Det er nettopp risikoen, og den tilhørende muligheten for kursgevinst, som gjør at spekulanter nå kaster øynene på kronen..

Det er dumt å være flink

Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC
Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC Vis mer


Stakkars Gjedrem! Mens han ved innledningen til finanskrisen i 2007 i likhet med de øvrige sentralbanksjefene var for sen med å sette ned rentene, har håndteringen siden vært utmerket. Vi slipper etter alt å dømme billigst av alle land, og kanskje vil forloveren til Jens (DnB-sjef Rune Bjerke) en dag betale tilbake det han har trukket på gullkortet også.

Problemet med å ha god styring i en tid hvor resten av verden ikke har det, er at man tiltrekker seg valutaspekulanter. Valutamarkedet var før finanskrisen verdens største casino, med en omsetning på rundt 15.000 milliarder kroner pr. dag. De aller fleste av disse transaksjonene skyldtes veddemål om valutakurser, ikke at man behøvde valuta til kjøp og salg av varer og tjenester. Under finanskrisen tørket mye av dette ut, så spekulasjon for og mot den norske kronen har ikke vært noe stort forstyrrende element det siste året. Men nå begynner finansverden å bli tørrere på beina, og da starter karusellen opp igjen.

Sparer 19 kroner Taxi fra Newark til Manhattan koster $75. Det var 470 kroner tirsdag, 451 kroner torsdag.
Sparer 19 kroner Taxi fra Newark til Manhattan koster $75. Det var 470 kroner tirsdag, 451 kroner torsdag. Vis mer


Dette kan virke høyst forstyrrende på norsk krisehåndtering. På et par dager har den norske kronen styrket seg 3 prosent mot britiske pund og 2,9 prosent mot euro. Så sent som tirsdag sto euroen i 8,80. Nå er den under 8,60. Også dollaren har falt rundt 3 prosent.

Halverer marginen

For eksportindustrien, som alltid gjør avtaler i andre valutaer, betyr det at en stor del av overskuddet er fjernet over natten. I 2007 hadde norske industribedrifter en driftsmargin på 6,4 prosent. Alt eksporteres ikke, og noen har gjort valutasikringsavtaler, men isolert sett har halve overskuddet forsvunnet siden tirsdag.

Gjedrem vil snakke igjen?

Gjedrem sitter i en økende limbo. På den ene siden blåser den lave renten opp en ny boligboble, noe Gjedrem gjentatte ganger har advart mot. På den annen side drar en høy rente opp kronen og skader industrien og arbeidsplassene. Nettoresultatet er at ressurser overføres fra sektorer som konkurrerer med utlandet til skjermet sektor (boligbygging, service og offentlig sektor) noe som gjør norsk økonomi ytterligere oljeavhengig.

Men resultatet av et vedvarende press mot den norske kronen vil likevel bli rentenedsettelse. Norges Bank håper nok nå på hjelp, for eksempel fra fallende oljepris eller regjeringskaos etter valget, men i motsatt fall er nok renteoppgangen utsatt og spekulantene kan også fremtvinge en rentenedgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer