Rakettkronen

Kronen steg 3 prosent på ett døgn. Nå er det billig å dra til London! Nå er det ikke så gøy å drive med eksport!

Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC
Sparer 3 kroner En heisbillett til toppen koster 14 euro. Tirsdag var det 123,20 kroner. Torsdag 120,40 kroner. Foto: SXC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem igår langt på vei avblåste rentefesten i Norge, har utenlandske spekulanter kastet seg over kronen.

Årsaken er selvfølgelig at Norge fremstår som en øy av soliditet. Arbeidsledigheten er stadig lav, husholdningene er solide og staten er solid. Sentralbanksjefen signaliserte også på pressekonferansen 12. august at han forventet fallende inflasjon utover høsten.

Dette koster pengene

Styrket kronekurs gir deg som handler i utlandet store fordeler. Nå er for eksempel pundet nede i 10,01 ifølge kursoversikten fra NA24, mens dollakursen står i 6,01 og euroen i 8,60. Tidligere i dag så vi også pundet under tieren. Godt nytt for den som reiser, men dårlig nytt for den som selger varer og tjenester til utlandet.

Én prosent renteforskjell

Mens styringsrenten til Norges Bank er 1,25 prosent, er styringsrenten i eurosonen 0,25 prosent. Det er derfor fristende å plassere penger i norske kroner, men meravkastningen på én prosent oppveier isolert sett ikke risikoen ved å sitte i vår minivaluta. Det er nettopp risikoen, og den tilhørende muligheten for kursgevinst, som gjør at spekulanter nå kaster øynene på kronen..

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.