Råmelk uten effekt?

Kjøper du tabletter mot sår hals? En norsk undersøkelse viser at de populære halstablettene med råmelk kan være helt uten effekt.

Publisert
Sist oppdatert

Folkesykdommer som forkjølelse og sår hals rammer de fleste blant oss nå og da. Men finnes det effektive medisiner mot problemene?

En norsk undersøkelse viser at de populære halstablettene med råmelk kan være helt uten effekt på problemene.

Betalt av konkurrentenMen undersøkelsen slaktes av en av produsentene av slike tabletter:

- Det er ingen grunn til å betvile at råmelk har forebyggende effekt, sier administrerende direktør i CuraMed, Kåre Fonneløp.

Han mer enn antyder at undersøkelsen er påvirket av sukkertøyprodusenten og konkurrenten Brynhild AS som har vært med på å betale for undersøkelsen.

Syke soldaterUndersøkelsen som er gjennomført av forskere ved Universitetet i Oslo, er omtalt i dagens utgave av Tidsskriftet for Den norske Lægeforening.

To populære halstabletter med råmelk ble gitt til forkjølede soldater på militærleirene Lahaugmoen, Setermoen og Værnes fra 1999 til 2001. Tablettene med navnet Vekk i Morgen og CuraMed selges både på apoteker og i kiosker og butikker i Norge.

Målet med undersøkelsen var å bekrefte teorien om at virkestoffer i råmelk kunne forsterke immunforsvaret og forhindre virus og bakterier fra å feste seg i cellene i kroppen. Men resultatene viste ingen betydelige forskjeller på halstablettene og placebotabletter helt uten noen effektive virkestoffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer