I februar la regjeringen fram sine forslag til endring i strømstøtteordningen, som ifølge regjeringen vil gjøre ordningen mer forutsigbar og treffsikker.
Mens dagens strømstøtteordning er basert på gjennomsnittlig spotpris for måneden i regionen du bor i, er regjeringens forslag å kalkulere støtten time for time.
- Tiltakene vi presenterer i dag skal gi folk trygghet om at fellesskapet kommer til å fortsette å stille opp i ei tid med energikrise og høye strømpriser. Dette er forbedringer som gjør at fellesskapet tar en større del av folks strømregninger. Å beregne strømstøtten for hver time, gjør at du får strømstøtte for det strømmen faktisk koster den timen du bruker den, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre da forslaget ble lagt fram.
- Fjerner motivasjonen
I sitt høringssvar går Huseierne ut mot forslaget og skriver at de mener det er flere negative sider ved å endre dagens ordning.
- Huseierne mener regjeringens forslag til justering i strømstøtteordningen for husholdningene verken bidrar til forenkling eller forbedring slik regjeringen selv framstiller det, skriver de.
Ifølge foreningen vil spesielt de som bruker strømmen smart få mindre i strømstøtte med regjeringens forslag.
- En vektet ordning vil fjerne nesten all motivasjon til forbrukerfleksibilitet, siden de som har lagt om vanene og bruker strømmen smartere får mindre i strømstøtte, skriver de.
Årsaken er at det ikke blir like store svingninger i strømprisen gjennom dagen og dermed mister husholdninger incentivet til å spre forbruket gjennom døgnet.
Taper på det
Huseierne har selv gjort egne beregninger på hva regjeringens forslag innebærer av besparelser for strømkundene og har samlet inn strømforbruket til åtte tilfeldige husholdninger og analysert tallene.
Analysen viser at de som aktivt har tilpasset sine forbrukstimer etter variasjoner i strømpriser, faktisk ville ha tapt med forslaget lagt til grunn. Summen: rundt 1900 kroner.
- Av de åtte tilfeldig valgte husholdningene, ville husholdningen med størst gevinst av endringen fra uvektet til vektet ordning, spart cirka 1100 kroner når vi legger til grunn et årsforbruk på cirka 20 200 kWt. Dette tilsvarer omtrent 90 kroner i måneden.
I stedet foreslår Huseierne at innslagspunktet senkes til 50 øre og at kompensasjonsgraden økes til 100 prosent. Med dagens løsning er innslagspunktet 70 øre og kompensasjonsgraden 80/90 prosent.
Beregninger nettstedet Elbil24 har gjort, viser også at det er lite å spare på å flytte forbruket dersom regjeringens forslag går gjennom.

Endrer strømstøtten
Lite å spare
Også Elvia, Norges største nettselskap, har gått ut mot regjeringens forslag. Overfor NRK i februar uttalte Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia, at det ikke blir mye å spare for hver enkelt strømkunde.
- En snittkunde vil kunne få 50 til 60 kroner ekstra i støtte i måneden. Da snakker vi i vintermånedene. På sommeren blir det lavere, da snakker vi 10 til 30 kroner i måneden, sa han til statskanalen i februar.
Konfrontert med uttalelsene til Schau, uttalte statsminister Jonas Gahr Støre at tallene ikke stemmer.
- La meg ta måneden november i fjor. Da svingte prisene mye. Hadde dette systemet vært der da så ville du fått 50 prosent mer i strømstøtte, sa han.