Bekymret over bruk av nettbank

Rapport: Nordmenns frykt på Internett har økt

Tre av fire nordmenn mener at de utsetter seg for risiko når de er på nett, og frykten er økende. Blant annet har redselen for å bruke nettbank økt kraftig.

NETTFRYKT: Ifølge en rapport fra NorSIS har nordmenns frykt på Internett økt. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX
NETTFRYKT: Ifølge en rapport fra NorSIS har nordmenns frykt på Internett økt. Foto: Kyrre Lien/SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i «Nordmenn og digital sikkerhetskultur» fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Rapporten publiseres 5. november.

Frykten har økt med 15 prosent bare de siste tre årene.

– Det er en dramatisk økning. Økt frykt kan i verste fall føre til at digitaliseringen av samfunnet bremser opp. Det kan koste Norge milliarder av kroner, mener Bjarte Malmedal, seniorrådgiver i NorSIS og ansvarlig for rapporten.

Blant annet oppfatter flere det som risikofylt å bruke offentlige tjenester – andelen har økt fra 13 prosent i 2015 til 21 prosent i år. 30 prosent av de spurte har ikke tillit til at myndighetene sikrer informasjon de har registrert om dem.

Flere oppfatter det også som risikofylt å bruke nettbank. Her har andelen nesten doblet seg, fra 10 prosent i 2015 til 19 prosent i år.

Holdningene er uendret

NorSIS mener det mest alvorlige i årets rapport er at nordmenn ikke har endret sine digitale holdninger og atferd, til tross for at det har vært økt oppmerksomhet om cyberkriminalitet og de alvorlige konsekvensene dette medfører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer