Det meste har blitt dyrere de siste åra, taxipriser er intet unntak. Men etter frislippet i taxinæringen i 2020, er taxiprisene totalt uforutsigbare.
Det fikk kona til Bjørn Eidsvåg erfare, da hun tok taxi fra Oslo S til Bjølsen i forrige uke.
«Noen leverandører av skysstjenester i Oslo, er skruppelløse når det kommer til prissetting. Min kone tok i går taxi fra Oslo S til rundkjøringen på Bjølsen. Det kostet henne 838, - kr. Oslo Taxi er til å stole på, mange av de andre firmaene er det ikke», raser Eidsvåg på Twitter (X).

Noe må gjøres med drosjenæringen
DinSide har vært i kontakt med Eidsvågs presseansvarlige, som opplyser at han ikke har noe å tilføye utover Twitter-kommentaren.
Spar 500 - minst - med Oslo Taxi?
Eidsvåg trekker fram Oslo Taxi som et gunstig alternativ. Det er det, ifølge de oppgitte prisene. Kjøreturen på 5 kilometer, skal ta rundt 12 minutter, ifølge Google Maps.
Ifølge Oslo Taxis oppgitte priser, skal denne turen koste fra 227,8 kroner, om bilen blir praiet, eller man setter seg inn på holdeplass.
838-kronersturen ble gjennomført på en søndag, og med helgetakst er oppgitt pris 275,96 kroner, altså hele 562 kroner billigere.
På nattetid i helga, ville turen ha kommet på 321 kroner, noe som fortsatt er 517 kroner rimeligere enn det Eidsvågs kone betalte.
Fritt taxivalg
Da drosjenæringen ble åpnet opp et par år tilbake, var tanken at markedskreftene skulle regulere. Men prisene er langt fra lette å se og sammenlikne, og for mange er valget den første taxien i køen. Men den første er ikke nødvendigvis den beste.
Det er fortsatt fritt taxivalg, og du kan selv velge hvilket drosjeselskap du vil reise med, selv om du må passere noen taxisjåfører på veien som prøver å fortelle deg noe annet. Det finnes mange gode alternativer, ikke minst de appbaserte.
Da Dagbladet pluss testet seks ulike taxiselskaper i fjor høst, var det nettopp de appbaserte drosjetjenestene som kom best ut på pris.
- Det var dette vi advarte mot
Ifølge Forbrukertilsynet skal drosjer uoppfordret gi pristilbud. Denne prisen skal anses som en makspris, og dersom taksameterprisen er lavere, er det denne som skal brukes.
Forbrukeren skal få pristilbudet når den inngår avtale om reisen.
- Du må spørre om prisen før du setter deg inn i taxien. Det er alltid sånn, uansett hvor du handler, det er smart å spørre om prisen, før du sier at du skal ha varen, sier Glenn Tuxen, sentralstyremedlem i Norges Taxiforbund, til DinSide.
Han forteller at det var nettopp slike enorme prisforskjeller Norges Taxiforbund fryktet før frislippet i taxinæringen i 2020.
- Det var dette vi advarte på det sterkeste mot i 2020, for den som kommer til å lide er publikum.
Han etterlyser også fungerende klageinstanser.
- Du må gjerne klage, men det er ingen ordentlig klageinstans å ta opp sakene i. Men det er klart: Når du ikke avtaler pris på forhånd, så er det lite å gjøre i etterkant.
- Det er helt hårreisende at det har blitt sånn.
Boom i drosjeeiere
Tidligere hadde alle drosjer tilknytningsplikt til en taxisentral. Slik er det ikke lenger. I Oslo har antall drosjeselskaper eksplodert de siste par åra, og antall sjåfører har økt fra 1780 til over 5000, og man kan fritt ta med seg løyve til andre deler av landet.
- Fra Oslo Taxi og Norgestaxi, til ByTaxi, Sentrum Taxi, Ny Taxi, Bjølsen Taxi … Det er et konglomerat, vi har ikke kontroll i det hele tatt, sier Tuxen.

Prissjokk på taxi
Norges Taxiforbund er en organisasjon sjåførene kan slutte seg til, men det er stor forskjell på organisasjonsgraden, fra et par-tre-fire-fem i By Taxi til 94 prosent av sjåførene i Oslo Taxi.
- Våre pristester viser at det billigste ofte er å bruke en app, der får man prisen i forkant.
- Det stemmer, men så vet vi at når du bestiller, får du veldig billig pris, men denne må korrigeres. Mange prøver å korrigere dette beløpet med å ta en veldig mye høyere pris når du setter deg inn i bilen uten å bestille i forkant, sier Tuxen og forteller om hysteriske priser, som dem som betalte 1200 kroner fra Color Line til Ullern.
- Her er det ikke bare den ene kunden, men hele bransjen som taper. For den som betaler 800 kroner fra Oslo S til Bjølsen, blir fort en engangskunde. Disse sjåførene ødelegger bransjen.
Han presiserer at det ikke bare gjelder Oslo.
- Dette gjelder hele Norge. Det er ikke noe bedre i Stavanger, Trondheim, Tromsø eller Bergen.