- Raske penger finnes ikke

Forbrukerombudet jakter svindlere på internett.

Forbrukerombudet raser mot aktører som lover raske penger. Foto: Per Ervland
Forbrukerombudet raser mot aktører som lover raske penger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerombudet har gjennomført en kontrollaksjon på Internett på jakt etter norske nettsteder som lover forbrukere raske penger.

- Vi har gjennomført en såkalt kontrollaksjon sist uke, og vi har vært innom 70 ulike nettsteder og annonsører, forteller Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet, til DinSide.

Han forteller at enkelte foretak opererer med så mange som 20 ulike nettadresser for å lokke forbrukere til å kjøpe sine produkter.

Felles for alle nettstedene som ble undersøkt, er at de lover mer enn det er mulig å holde. Veien til å bli millionær er ofte bare noen tastetrykk unna, men det kreves som regel at du først betaler for en oppstartspakke eller en bok som skal hjelpe deg på vei.

Noen lar seg faktisk lure av dette

Bruker Facebook

Aksjonen ble gjennomført i samarbeid med forbrukermyndigheter verden over etter initiativ fra det internasjonale forbrukerbeskyttelsesnettverket ICPEN. Forbrukermyndighetene i mange land har denne uken utført tilsvarende undersøkelser for sammen å bekjempe denne typen markedsføring.

Åril forteller at de brukte ulike søkeord som "jobbe hjemmefra", "forretningsmulighet" og "tjen penger raskt" i prosessen for å hente frem aktuelle nettsteder. Mange av de useriøse aktørene bruker sosiale medier som Facebook og MySpace som markedsplass for sine produkter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.