Rått og dyrt møbeldesign

Klassikerne på møbelfronten svinger som aldri før. Det handler mer om kunst enn volum når Oslos mest eksklusive møbelforretninger selger møbeldesign.

Publisert
Sist oppdatert
Godteri for synet. Skamlene kommer fra K.L. Hjelle.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Godteri for synet. Skamlene kommer fra K.L. Hjelle.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Rått og dyrt møbeldesign

  1. Designklassikerne i bilder


Mies van der Rohe-stol til 55.000 kroner og Arne Jacobsen berømte eggstol til 60.000 kroner. Eller gåsefjærlampe til 6.230 kroner. Det er hva en jente ønsker seg. Møbelforretningen Tannum vet ett og annet om møbeldesign så lekker at en nesten gråter av synet. Og en og annen tåre kan nok falle på de håndskrevne prislappene.

- Det er ikke dyrt, sier møbelselgeren - blid som en lerke - på møbelforretningen Tannum i Oslo.

- Unnskyld, men hva heter planeten De kommer fra?

- Det er ikke dyrt i vår bransje, mener jeg. Men vi selger ikke akkurat i volum her. Men det går kanskje unna en 6 -7 stoler av Arne Jacobsens Egget i året. Mies van der Roehes Barcelona-stol er enda dyrere, men så dyre møbler går ofte til prosjekter så som lobbyer. Men vi selger både til prosjekter og til private.

- Hvor kan jeg få kjøpt en rabattbillett til din planet?

Klassikerne selger

Møbelklassikerne fra Arne Jacobsen, Mies van der Rohe og le Corbusier svinger fortsatt. Flere av Oslos møbelforretninger selger prakteksemplarene fra disse møbeldesignerne.

- Det er beviset for at vellykket design holder, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd til DinSide Økonomi. God design er uavhengig av trender.

Stavik mener møblene til de mest kjente møbeldesignerne kan sammenlignes med kunst. Og prisene sammenligner han med prisene på malerier.

- De befinner seg i grenselandet mellom kunst og kommersialitet, sier Stavik. Og det er kanskje også derfor de blir så dyre. Også malerier kan koste millioner av kroner. Men samtidig har de blitt merkevare: Folk betaler også 50.000 kroner for en TV fra Bang & Olufsen, selv om det kommer akkurat de samme Dagsnytt-bildene fra den som fra andre apparater.

Norsk Designråd mener også at vi kan vente oss suksess fra nye norske designere.

- Norway Says har fått produsentkontrakter, noe som er svært viktig i denne bransjen. Likeledes har Lars Hole gjort seg bemerket med sine rene, fine bord.

Se bildene fra de eksklusive møbelforretningene

Eksterne lenker:

Expo-Nova
Tannum
Cassina
Arne Jacobsen
Martin Olsen
L.K. Hjelle
Norsk Designråd
Norwaysays

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer