Strømavtale

Reagerer: - En veldig dyr avtale

Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, reagerer på Prisfrys-tilbudet til Fortum.

FORBRUKERJURIST: Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet
FORBRUKERJURIST: Thomas Iversen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert

- Det er en veldig dyr avtale. Vi har bare unntaksvis sett strømpriser på det nivået tidligere, sier Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet, til DinSide.

Forbrukerjuristen sikter til Prisfrys-tilbudet til Fortum. Det koster 49 kroner i måneden å motta tilbudet, som tilbyr 572 øre kilowattimen for november og desember. Så langt i november ligger snittprisen på under 60 øre per kilowattime.

- Avtaler med prisfrys er i praksis kortvarige fastprisavtaler, og disse har vi sett er svært dyre alternativer. Vi har bare unntaksvis sett strømpriser på 5 og 6 kroner per kilowattime. Slike avtaler er en veldig kostbar forutsigbarhet. Jeg tror det skal veldig mye til før man kommer positivt ut av en slik avtale. Fasiten får man selvfølgelig ikke før måneden er omme.

DYRT: Forbrukerjurist Thomas Iversen mener Fortums Prisfrys-tilbud er dyrt. Foto: Reuters
DYRT: Forbrukerjurist Thomas Iversen mener Fortums Prisfrys-tilbud er dyrt. Foto: Reuters Vis mer

Tvilsom til positiv effekt

På nettsida deres skriver Fortum at de «hittil har hatt gode resultater med Prisfrys.»

- Når strømprisene galopperer av gårde i takt med at gradestokken kryper nedover, så er det trygt å vite at du kan skaffe deg bedre forutsigbarhet ved å avtale en fast pris per kilowatt time for to måneder om gangen. Det er ikke tilfeldig at Fortums tjeneste har navnet «Prisfrys», skriver Fortum.

Iversen forteller at markedsføringen for kortvarige strømavtaler burde inneholdt informasjon om prishistorikk, som viser hvor mye avtalen vil koste forbrukeren opp mot gjennomsnittsprisen.

- Da ville folk fått sett hvor god eller dårlig avtalen er, og ville mest sannsynlig valgt noe annet.

Han fortsetter:

- Det er viktig å huske at strømstøtten tar 90 prosent av prisen over 70 øre per kWt eks mva. Så lenge gjennomsnittlig kraftpris i din kraftregion ligger under nivået du har fryst prisen på, så vil du tape penger.

Svarer

Fortum skriver til DinSide at en prissammenlikning av annonser vil kunne gi misledende forventninger om at det er et priskonkurrerende produkt som skal forsøke å slå markedsprisen.

- Prisfrys er en prissikring hvor man binder prisen for en periode framover, liknende å binde renten på et lån, og historikken viser at både flytende strømpris og lånerente over tid slår fastbundet strømpris og rente. Verdien i å binde strømpris eller rente ligger hovedsakelig i forsikringen mot at prisen kan bli høyere enn det man har bundet seg til, i tillegg til at mange verdsetter det å kunne forholde seg til en fast kjent forutsigbar pris.

Fortum legger til at prishistorikk ikke sier noe om hvordan prisforholdet mellom Prisfrys og spotprisen blir framover.

- Vi har full forståelse for at gjeldende frysepris framstår svært høy i lys av øyeblikket vi nå står i, og det er dessverre et godt eksempel på hvor ustabilt og uforutsigbart markedet har vært nå i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer