Uetiske aksjefond

Reagerer på at bankene slipper inn uetiske aksjefond

Forbrukerrådet er skuffet over at fond som ikke tilfredsstiller bankenes egen policy, slipper inn i aksjespareløsningene deres.

SKUFFET: Jorge Jensen i Forbrukerrådet er skuffet over at store banker, som DNB og Skandiabanken, slipper inn fond i aksjesparekontoene sine som ikke samsvarer med deres egne krav til etikk og bærekraft. Foto: Kjell Håkon Larsen.
SKUFFET: Jorge Jensen i Forbrukerrådet er skuffet over at store banker, som DNB og Skandiabanken, slipper inn fond i aksjesparekontoene sine som ikke samsvarer med deres egne krav til etikk og bærekraft. Foto: Kjell Håkon Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den store nyheten fra finansbransjen på tampen av fjoråret var aksjesparekonto (ASK), en konto hvor du kan kjøpe og selge enkeltaksjer og aksjefond med utsatt skatt.

Du kan opprette ASK hos én eller flere leverandører, og fristen for å flytte verdipapirene over til en slik konto er forlenget til å gjelde ut 2018.

Dersom du oppretter en ASK, får du en liste over hvilke fond leverandøren tilbyr deg å kjøpe til kontoen din. På denne listen er det både leverandørens egne fond, samt fond levert av andre.

- Til vår skuffelse er det sentrale virksomheter med eksterne fond i ASK-menyene sine, som ikke tilfredsstiller deres egen policy for etikk og bærekraft, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

DNB og Sbanken, som begge rangeres høyt i Etisk bankguide, har forsøkt å løse dette ved å merke fondene etter hvor etiske eller uetiske de er.

Jensen mener likevel at det er på sin plass å kritisere at de åpner for fond som ikke tar hensyn til eksempelvis menneskerettigheter, barnearbeid eller forurensning, når disse så til de grader kolliderer med bankens egne retningslinjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer