Redd for denne karen?

Opptil en av ti nordmenn velger å leve med tannråte og smerter fremfor å gå til tannlegen. Her er våre råd mot tannlegeskrekk:

Publisert
Sist oppdatert

Odontofobi betyr angst for tannleger, og rammer opptil ti prosent av den voksne befolkningen. Det betyr at 250.000 nordmenn unngår tannlegen så godt det lar seg gjøre, ifølge tall fra TSN Gallup

For noen er angsten for munnbind og bor så sterk at de aldri får behandlet hull eller skader på tennene.

Blir du stresset og nervøs av å lese denne teksten? Da er muligheten stor for at også du lider av odontofobi.

Les også: Aldri mer hull i tennene

Kan behandlesPå Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.

- Det viktigste prinsippet er å gradvis trene deg opp til å mestre de enkelte deler av behandlingen som du er mest redd for. Dette gjøres i et tempo som du selv er med på å bestemme, skriver Senter for odontofobi på sine websider.

For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer