Redd forholdet i påsken

Singelsex og hverdagskjærlighet. Her er ekspertenes råd

Illustrasjonfoto Foto: Colourbox.com
Illustrasjonfoto Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kvantitet er ikke nødvendigvis det samme som kvalitet.


Trang hytte, utedo og harde madrasser - påsken er kanskje ingen romantisk høydare og mange forhold går skeis etter høytider. Hva er løsningen? Mer sex eller lange samtaler?

Sexolog Gro Isachsen slår et slag for singelsexen, mens samlivsrådgiver Solveig Vennesland mener vi bør ta bedre vare på hverdagskjærligheten.

- Det er jo veldig enkelt å ha masse sex i begynnelsen av forholdet. Men så kommer hverdagen, gjerne med små barn, og da får vi mindre sex, sier Gro Isachsen til DinSide Helse.

Hun skulle ønske vi snakket mindre om hvor mye og lite sex vi har og heller satte fokus på god og dårlig sex i stedet.

- Kvantitet er ikke nødvendigvis det samme som kvalitet. Altfor mange kjappiser fører ofte til at særlig kvinnene mister lysten, mens altfor mange menn måler suksessen i forholdet etter hvor mange ganger de har sex, forklarer hun.

Les også: Test forholdet her!

Mer singelsex
Isachsen sier at sexlyst og tilgangen på en partner varierer gjennom livet. Noen skyter blink og har god og spennende sex gjennom hele samlivet. Andre har lange perioder som single hvor de er mer eller mindre aktive på kjønnsmarkedet.

- Jeg vil slå et slag for singelsexen. Jeg skulle ønske flere fikk større glede av onani og lærte seg å kose seg alene. Det er ofte også springbrettet til god parsex, siden det er på denne måten vi blir kjent med oss selv og vårt eget tenningsmønster. Uten at vi er glade i oss selv og vår egen nytelse, er det også vanskelig å få til og akseptere at andre blir det, understreker hun.

Lek mer
Barneskrik, våkenetter og konstant søvnløshet er heller ikke noe som gjør oss særlig lystne på å gjøre noe annet enn å sove når vi først hopper til køys.

- De fleste par sliter mest når de får barn. Da får de mindre tid til hverandre. Barnefødsler faller ofte sammen med hektisk karrierebygging. Mange setter sexlivet på vent eller føler at sexen bli en arena for prestasjon som kommer sist på prioriteringslista mens barna er små, sier Isachsen.

Hun råder småbarnsforeldre til ikke å glemme å være kjærester. I påskeferien er det kanskje muligheter for å få avlastning?

- Tøm hodet. Fyll det opp med deilig forventning til sensuell lek og glem foreldrerollen en stund. Bli kjent med partnerens og ditt eget tenningsmønster og spill uhemmet på det. Noen må ut av huset og hverdagene for lettere å vekke hverandres lyst og glede over sexlivet, påpeker hun.

- Snakk sammen
Samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland råder imidlertid par til å tenke mindre på sex og mer på hverandre de kommende påskedagene.

- Mitt beste råd er å ta dere en skikkelig prat foran peisen enten dere er hjemme eller på hytta. Snakk ut om hvordan dere lever. Er dere fornøyde med tilværelsen? Er det for mye stress? Hva kan gjøres for å endre livsstilen dersom dere ikke er fornøyd?

Vennesland mener det er mye viktigere å ta tak i selve samlivet. Det er ikke sikkert at full guffe i sengen gjennom påsken kan redde et skrantende forhold.

- Mangel på tid er det de fleste klager over, og dette henger sammen med en krevende og stressende livsstil. Derfor er det viktig å ta vare på hverdagskjærligheten. Det er i hverdagen det skal fungere, sier hun.

Se bildespesial: 12 stillinger du må prøve

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer