Redd leveren med kaffe

Dårlig samvittighet fordi du drikker mye kaffe? Slutt med det. Tre til fire kopper kaffe om dagen kan nesten halvere risikoen for å få skrumplever ifølge en ny studie fra Folkehelseinstituttet.

Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 50.000 nordmenn er blitt undersøkt i studien som har vekket oppmerksomhet internasjonalt. Resultatet viset at tre kaffekopper om dagen minsker sjansen for å dø av skrumplever.

Til og med storkonsumenter av alkohol, som i utgangspunktet har en forhøyet risiko for å utvikle skrumplever, minsker risikoen for å dø av skrumplever ved å drikke kaffe.

I følge forskerne bak studien er det uklart hva som er grunnen til sammenhengen.

- Hvorfor kaffe har denne beskyttende effekten er ikke klarlagt, sier forskerne bak studien, Aage Tverdal og Svetlana Skurtveit.

Det har trolig ingenting med koffein å gjøre, siden andre koffeinholdige drikker som te, ikke har den samme effekten, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Men det er over 400 aktive stoffer i kaffe som kan være mulige kandidater. Dr. Tverdal mener at kaffe trolig beskytter levercellene, siden andre studier har vist sammenheng mellom inntak av kaffe og et senket blodnivå av enkelte leverenzymer. Høye verdier av disse enzymene indikerer leverskade.

Personene som deltok i den opprinnelige helseundersøkelsen ble spurt om de drakk kaffe, og i så fall hvor mye. I løpet av de påfølgende 17 årene døde 4.207 av forsøkspersonene. Bare 53 av disse døde av skrumplever. Ved sammenligning av kaffevanene i den gruppen som døde av skrumplever med vanene i den store gruppen som ikke hadde denne dødsårsaken, fremkom det en klart beskyttende effekt av kaffedrikkingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer