Redde for å miste jobben

Norsk arbeidsliv hardner til. To av ti er redde for å miste jobben, og én av fem opplever ubehagelige konflikter på arbeidsplassen.

Publisert
Sist oppdatert

Den ferske levekårundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at stadig flere av oss opplever jobbhverdagen som vanskelig. De tre siste årene har det vært en stor økning i antall arbeidstakere som mener de står i fare for å miste jobben på grunn av nedlegging eller innskrenkning. I 2000 var én av ti redde for dette, i 2003 er andelen økt til to av ti.

Organisasjonspsykolog Gro Johnsrud Langslet vil ikke spekulere i mulige årsaker til utviklingen.

- Det er mer interessant å se på hva som skjer i de bedriftene som på tross av trusler om nedskjæringer greier å skape noe, sier hun til nyhetsbyrået Newswire.

Løsning, ikke pratI sitt eget arbeid med norske bedrifter, er Langslet opptatt av at man ikke skal bruke for mye tid til å snakke om årsakene til problemene. Denne løsningsfokuserte tilnærmingen er ett av temaene som blir satt i fokus på HMS Expo 2004, som er Norges største kompetansemønstring innen helse, miljø og sikkerhet.

- Med én gang noen skal beskrive en årsak til en konflikt på jobben, viser de til andre personers utilstrekkelighet og peker ut den skyldige. Den utpekte er imidlertid sjelden enig i beskyldningene, og så kommer man inn i en negativ spiral med angrep, forsvar og motangrep. Dette virker sjelden positivt, sier Langslet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer