Bli kvitt gjeld

Refinansiering steg-for-steg

Du kan spare tusenvis av kroner på å kvitte deg med smålån på en smart måte, men ikke nødvendigvis med ett nytt lån, ifølge siviløkonom.

DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Gjeldsregisteret viser nesten sju prosent nedgang i samlet usikret gjeld hittil i år, men likevel ligger gjelda på totalt 177,7 milliarder kroner ved utgangen av oktober.

Den rentebærende gjelda reduseres i oktober til 157,4 milliarder kroner, og den ikke-rentebærende gjelda (hovedsaklig ikke-forfalte kredittkortfakturaer) øker til 20,3 milliarder, ifølge registeret.

- Trenden hittil i år er fortsatt fallende samlet usikret gjeld, og det er to sentrale faktorer som synes å være årsaken til dette, sier daglig leder Egil Årrestad i en pressemelding, og lister opp:

  • Myndighetenes innstramninger av bankenes utlånspraksis og innføringen av gjeldsregistrene, som begrenser mulighetene til refinansiering for gjeldsbelastede grupper
  • I tillegg medfører coronavirus-situasjonen at folk flest reduserer forbruket og prioriterer nedbetaling av lån

Økt mislighold

Finanstilsynet peker imidlertid på at selv om utlånsvolumet i det norske forbrukslånsmarkedet har falt det siste året, har omfanget av misligholdte forbrukslån økt markant og er på et høyt nivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.