Flere endringer i 2019

Regelendringene det er smart å få med seg

Her er reglene det er greit å ha fått med seg fra året som gikk.

NYE REGLER: Blir du arbeidsledig, må du søke om dagpenger umiddelbart. Dette er en av flere endringer som har blitt innført i året som gikk. Foto: NTB Scanpix
NYE REGLER: Blir du arbeidsledig, må du søke om dagpenger umiddelbart. Dette er en av flere endringer som har blitt innført i året som gikk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok et tiår er i ferd med å ende, og det siste året har blant annet ført til en del nye regler som du kanskje ikke har fått med deg.

Vi har samlet sammen noe av det som har skjedd i løpet av 2019 som det kan være greit å ha fått med seg.

Prikker for mobilbruk

En av endringene som gjaldt fra og med januar 2019, er innføringen av prikker for mobilbruk bak rattet, nærmere bestemt to prikker.

Her kan du lese mer om hva annet som gir deg prikker på førerkortet, og når du eventuelt mister lappen på grunn av disse.

Høyere barnetrygd

Etter å ha stått på stedet hvil i mange år, ble det gjort en liten justering av barnetrygda fra og med 1. mars i 2019.

Dermed får man utbetalt 84 kroner mer i måneden per barn, og barnetrygda ligger nå på 1.054 kroner.

Mindre i støtte til varmepumpe

Følgende av Enovas støtteordninger ble justert ned fra 1. juni i fjor:

Følgende to støtteordninger ble dessuten fjernet helt fra 1. juni: støtte til varmepumpe med energimåler, og støtte til varmestyringssystem.

Fjerning av engangsavgift

Fra og med 1. juli 2019 ble engangsavgiften på biler eldre enn 20 år fjernet. Dette har blant annet gjort import av enkelte biler 100.000 kroner rimeligere.

Søk om dagpenger umiddelbart

Fra og med 1. juli er det blitt ekstra viktig å søke om dagpenger umiddelbart dersom man skulle bli arbeidsledig: Nå er det nemlig ikke lenger mulig å få innvilget dagpenger tilbake i tid, slik det var tidligere.

I praksis bør man derfor registrere seg som arbeidssøker og søke dagpenger allerede den første dagen som du er arbeidsledig, er rådet fra Nav.

Mer i sykepenger

Er du selvstendig næringsdrivende, gjelder det nye regler fra 1. oktober i fjor som gir deg mer i sykepenger om du skulle bli sykemeldt.

Dekningsgraden er nemlig justert opp fra 75 til 80 prosent fra og med oktober.

Nye Nav-regler ved utenlandsreiser

De fleste har vel fått med seg Nav-skandalen som innebærer at svært mange ved reiser innen EØS har fått kutt i pengene, og enkelte har til og med blitt dømt for trygdesvindel på grunn av Navs feiltolkning av reglene.

Dette har blant annet ført til at Nav har måttet se på reglene på nytt - i hovedsak de som gjelder sykemeldte, uføre og mottakere av AAP som skal reise innen Europa.

Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder nå.

Oljetank-forbud

2019 er siste året man kan benytte oljetank. Innen det nye året ringte inn er det krav om at du skal sørge for at den nedgravde olje- eller parafintanken ikke forurenser. Ifølge Enova kan det være så mange som 20.000 anlegg som fremdeles er i drift.

Har du fortsatt en oljetank du bekymrer deg over, bør du sjekke nøyaktig hvilke krav som gjelder i din kommune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer