Regjeringen forlenger grensekontrollen

Den midlertidige grensekontrollen som ble innført 26.november, forlenges med ytterligere 20 dager.

VIDEREFØRER GRENSEKONTROLL: Den midlertidige grensekontrollen utvides med 20 dager, men du trenger likevel ikke å ha med pass. Foto: BERIT B. NJARGA
VIDEREFØRER GRENSEKONTROLL: Den midlertidige grensekontrollen utvides med 20 dager, men du trenger likevel ikke å ha med pass. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag kunne justisdepartementet varsle om at de forlenger den midlertidige grensekontrollen med ytterligere 20 dager.

Grensekontrollen ble innført 26. november, med en varighet på 10 dager.

- Selv om tallene på migranter som kommer over indre Schengengrense har gått ned de siste par ukene, anser regjeringen det fremdeles som nødvendig og proposjonalt å forlenge grensekontrollen for å sikre at vi har full kjennskap til de som kommer over indre grense. Dette er en forutsetning for vår indre sikkerhet, sier Anundsen.

Grensekontrollen skal ifølge departementet gjennomføres på samme nivå som i dag.

Men hva betyr dette i praksis, hvis du for eksempel skal på harryhandel eller danskebåttur?

LES OGSÅ: Derfor er det lurt å ha med pass utenfor Norden

Hvor gjelder grensekontrollen?

Departementet skriver at den midlertidige grensekontrollen gjelder personkontroller på alle fergeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland.

Det vurderes fortløpende om det er behov for å forlenge perioden, og om det er behov for å utvide grensekontrollen til også å gjelde luft- og landegrense.

Altså gjelder grensekontrollen i utgangspunktet ikke de som krysser landegrensa for eksempel for å handle i Sverige. Men - politiet skriver selv på sine nettsider at folk som ferdes i grensenære områder i Østfold og Hedmark må være forberedt på å vise gyldig legitimasjon.

LES OGSÅ: Se når Nasjonalt ID-kort kommer

Trenger du pass?

Som nordmenn skal det heller ikke være nødvendig å ha med pass om du benytter ferge mens grensekontrollen gjelder.

Politiet skriver på sine nettsider at «nordiske borgere behøver ikke pass eller nasjonalt ID-kort, men må kunne dokumentere å være statsborger i et nordisk land for eksempel ved hjelp av et førerkort».

De skriver videre at for nordiske borgere som ikke har med gyldig legitimasjon, skal politiet utvise fleksibilitet, men at de som ikke har med gyldig legitimasjon må påregne at det kan ta lengre tid å komme gjennom kontrollen.

LES OGSÅ: Harryhandle? Ikke gjør denne betalingstabben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer