Regjeringen vil sette ned arveavgiften

... men ikke for alle. Se hvem som kan få glede av kuttene.

Illustrasjonsfoto: Det er nok mange som vil være lettet dersom arveskatten forsvinner. Foto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Det er nok mange som vil være lettet dersom arveskatten forsvinner. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen vil redusere arveavgiften for folk flest. De som arver aksjer i unoterte selskaper, vil derimot måtte betale mer enn i dag.

I statsbudsjettet for neste år vil regjeringen gå inn for å redusere arveavgiften og øke bunnfradraget kraftig. Samtidig vil «rabatten» ved arv av aksjer i ikke-børsnoterte selskaper forsvinne. Det bekrefter sentrale regjeringskilder overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ifølge ANB ønsker regjeringen å redusere skattesatsene for arv samtidig som skattegrunnlaget for avgiften blir utvidet. Dermed vil staten ta inn like mye i arveavgift som i dag. I årets statsbudsjett er det anslått en skatteinntekt på 2,7 milliarder kroner for arv og gaver.

Dette bør du kunne om arv

De rødgrønne politikerne er opptatt av å rette opp skjevheter i dagens system der det er ulik verdisetting av forskjellige formuesobjekter ved arv. Aksjer i ikke-børsnoterte selskaper kan slippe unna med en tredel av virkelig verdi, mens penger i banken får full verdi, og det er her den største skjevheten ligger.

I dag er de første 250.000 kronene av arven avgiftsfrie, mens barn og foreldre må betale 8 prosent arveavgift på de neste 300.000. Alt over dette blir ilagt 20 prosent arveavgift. Andre som arver, må ut med henholdsvis 10 og 30 prosent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer