Nye regler i 2021

Reglene som endres i 2021

Ny arvelov, innstramming av BSU-ordningen, rett til elbillader i borettslag, obligatorisk registrering for folk som flyr drone og lengre tid uten penger om du sier opp selv er noen av endringene.

NYE REGLER: Sparer du i BSU eller eier egen bolig? Da bør du være obs på noen av endringene som kommer i 2021. Foto: Berit Roald / NTB
NYE REGLER: Sparer du i BSU eller eier egen bolig? Da bør du være obs på noen av endringene som kommer i 2021. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Vi skriver snart 2021 i kalenderen, og tradisjon tro vil det være lover og regler som endres fra 1. januar av:

Ny arvelov

Blant de viktigste nyhetene i denne runden er at vi i Norge får en ny arvelov fra 1. januar. Fremdeles vil ikke samboere uten felles barn arve hverandre, men det er noen endringer som er verdt å merke seg:

  • Forbudet mot å gi bort eiendom i uskifte forsvinner, men fremdeles vil det ikke være lov å gi gaver som står i misforhold til boets størrelse, altså verdier som tilsvarer særlig mer enn 10 prosent av boets totale verdi.
  • Pliktdelsarven, altså den minste verdien hver av arvingene har krav på, økes. Den har tidligere vært på én million kroner, men endres nå til 15 G, som i dag tilsvarer cirka 1,5 millioner kroner. Eventuelt overskytende kan testamenteres bort. En ting som dog er verdt å merke seg: dersom den som har satt opp testamente dør i 2021, gjelder den gamle ordningen med pliktdelsarv på én million kroner.
  • Det kreves ikke lenger vitner til stede når testamentet undertegnes. De to vitnene kan skrive under hver for seg og trenger ikke å se at testator (den som skriver testamente) skriver under - det holder at vedkommende vedkjenner seg signaturen.
  • Det blir mulig å testamentere bort en gjenstand eller eiendom som overstiger pliktdelsarven. Man kan altså testamentere bort ei hytte til en av arvingene selv om verdien er høyere enn boet minus pliktdelsarver, mot at den som mottok objektet da betaler det overskytende tilbake til dødsboet.

Husk også at man må presisere det skriftlig dersom man har gitt penger som forskudd på arv:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer