Regn med rentefall

Tegnene er tydelige. Nå kan vi regne med at renten faller.

Rentefallet bør komme snart.
Rentefallet bør komme snart. Vis mer
Publisert

Renten i Norge er for tiden høy. Høyere enn den har vært på flere år, og høyere enn hos noen av våre naboland og handelspartnere. Og med svak kronekurs og lave oljepriser så det ikke lyst ut for en rentenedgang så lenge Norges Bank tviholdt på sin fastkurspolitikk. Men nå etter nyttår ser ting ganske annerledes ut enn de gjorde før jul.

Lavere pengemarkedsrente

Den flytende renten styres av pengemarkedsrenten, som er prisen på lån mellom bankene, og Norges Banks utlånsrente til bankene. Renten fra Norges Bank er avhengig av kronens styrke som igjen er sterkt knyttet til utviklingen i oljeprisen. Og når kronen styrker seg og oljeprisen stiger kraftig som vi har sett den siste uken, er det et berettiget håp om at rentenedgangen kan komme relativt raskt. Spesielt sett i lyset av den nye sentralbanksjefens uttalelser om at rentenedsettelser kan komme før kronen er tilbake i et såkallt normalleie i forhold til Euroen. Et leie som antakeligvis ligger rundt 8,23 mot fredagens omkring 8,58.

Man kan riktignok ikke vite sikkert akkurat når dette vil skje. Signaler både fra Norges Bank, regjeringen, Statistisk Sentralbyrå og banknæringen ved årsslutt tilsier at alle aktørene forventer rentenedgang i løpet av 1999. Også en rundspørring i Aftenposten ved årsskiftet viste at viktige observatører i bank- og finansverdenen kunne enes om at renten vil nærme seg sekstallet igjen i alle fall i løpet av sommeren i år. Men det var før man visste at kronen og oljeprisen ville utvikle seg så kraftig de første dagene i det nye året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer