Regn ut din lungekreft-risiko

Hvor lenge og hvor mye du har røyket, og hvor lenge det er siden sist du tok en røyk, er med på å bestemme hvor stor risiko du har for å få lungekreft.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere har regnet ut en formel som noen røykere og eks-røykere kan bruke for å regne ut lungekreft-risikoen, og dermed hjelpe folk å bestemme seg for om de vil ta en vanlig lungekreft-test.

Formelen ble trykket i denne ukens utgave av tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, og viser flere faktorer som fører til risiko.

Formelen viser at en 51 år gammel dame som har røyket 20 sigaretter om dagen fra hun var 22 til 42 har mindre enn én prosents sjanse for å få lungekreft.

En 68 år gammel mann som har røyket 40 sigaretter om dagen siden han var 18 og enda ikke har sluttet, har 1/7 sjanse for å utvikle lungekreft dersom han fremdeles røyker på sin 78-års bursdag. Dersom han slutter vil risikoen synke litt, til 1/9.

Formelen virker ikke på alle. Den fungerer på folk som er eldre enn 50 år og har røyket minst 10 røyk om dagen i minst 25 år - fordi den er basert på en studie som er gjort i denne gruppen.

Formelen er utviklet av forskere fra New York's Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, og den er lagt ut på deres web-sider.

Leger har brukt en lignende modell i årevis for å bestemme risikoen for brystkreft.

Men for lungekreft har leger til nå bare kunnet gi vage råd. De vet at røyking er den viktigste årsaken til sykdommen, at storrøykere har størst risiko, og at risikoen faller for hvert år man er uten røyk.

Denne nye formelen vil hjelpe leger til å bli mer spesifikke om hvem som er i risikosonen, sier doktor Tom Glynn fra the American Cancer Society til nyhetsbyrået Assosiated Press.

Mozon.no, 19.03.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer