Regnet gir billig strøm

Det regner og industrien sliter. Derfor synker prisene til husstandene.

Deilig på Nordpool:  Disse kurvene viser spotprisen for strøm i år. Den høyre kurven gir prisen for strømkontrakter med levering om ett år.
Deilig på Nordpool: Disse kurvene viser spotprisen for strøm i år. Den høyre kurven gir prisen for strømkontrakter med levering om ett år. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke uvanlig av prisen på kraft er høy om vinteren og lav om sommeren i Norden. Egentlig ville vel produsentene gjerne lagt energien på lager og solgt alt om vinteren når prisen er høy. Men en stor del av norske og svenske vannkraftverk er elvekraftverk uten magasiner. De går for fullt nå, og leverer til et godt og mett marked.

Det er etterhvert blitt bygget flere overføringskabler til kontinentet, og Tyskland tar unna noe nordisk strøm når vi har overskudd. Likevel er ikke kapasiteten i ledningene høy nok til at de kan ta unna alt. Vi har stadig et værdrevet prisbilde i Norden.

- Nå er det sommer med lavt forbruk, i tillegg til mye nedbør. Det gir stor produksjon i vannkraft generelt., sier Hans Randen i Nordpool. - Industriforbruket har også falt noe.

Kathrine Fog, Head of Energy Analysis i Hydro Energi, som er en stor aktør i kraftmarkedet, nevner også den økonomiske nedgangen som en årsak til lave priser, i tillegg til mye nedbør. Men hun vil ikke begi seg ut på noen spådommer om prisen fremover.

Til en viss grad kan imidlertid aktørenes prisforventninger leses ut av prisene for leveranser i fremtiden. Som skjermbildet fra Nordpool viser, har disse også falt sterkt i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer