Regningskonto er løsningen

Like god råd hver måned med noen få, enkle grep.

Med enkle grep nå, trenger du ikke å bekymre deg for saldoen i januar. Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
Med enkle grep nå, trenger du ikke å bekymre deg for saldoen i januar. Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har vel opplevd at kontoen er ganske slunken i januar. Det er i hovedsak tre grunner til det: Lønna kommer gjerne tidlig i desember, og den skal dermed vare lengre. Det er store kostnader forbundet med julefeiring og innkjøp av julegaver. Og ikke minst, mange store regninger har forfall i januar.

Regningskonto er svaret

Løsningen er en regningskonto som tar høyde for sesongvariasjoner i regningene dine. Ok, så høres det ikke spesielt kult ut. Men det er veldig smart. Og det er ganske behagelig når regningene tikker og går av seg selv.

Les også: Ingen grunn til å ta til takke med dårlig rente på bufferen din

Det beste er at det fungerer for alle: Regningskonto er rett og slett et smart grep for alle husholdninger, enten du bor alene eller sammen med en partner.

Alle fellesutgifter kan med fordel belastes en slik konto, både faste og mer variable kostnader. Det varierer hvor langt folk går i bruk av regningskonto. Man kan typisk sette opp to nivåer for slike kontoer:

  • Matkonto: Fast månedlig beløp settes inn for å dekke inneværende måneds matutgifter.
  • Regningskonto: Fast månedlig beløp settes inn for å dekke lån og løpende faste utgifter.
Matkonto passer godt når det er flere i husholdningen som handler. Begge har hvert sitt bankkort knyttet til matkontoen. Gir en god fordeling av matutgiftene, uavhengig av hvem som handler mest. Regningskonto anbefales for alle, enten som tillegg til eller i stedet for matkonto.

Og ja, vi gjør det selv

Undertegnede har organisert familieøkonomien med "regningskonto pluss". Her belastes alt av lån og løpende utgifter som strøm, forsikringer, utgifter til barnehage med mer. I tillegg brukes i hovedsak kredittkort til å betale mat og andre innkjøp i butikker og på nett. Kredittkortregningen betales ved forfall med penger fra regningskontoen.

Les også: Matvarene blir billigst når du handler med Coop MasterCard

Slik går du frem

Det første du må gjøre er å skaffe deg oversikt over dine totale årlige kostnader. Husk å få med alt, fra månedlig renter og avdrag til NRK-lisensen og service på bilen. Deretter deler du beløpet på 12 for å finne ut hvor store utgiftene blir på en gjennomsnittlig måned. Dette beløpet (gjerne med en liten buffer), overføres til regningskontoen på lønningsdag hver måned.

Alle løpende utgifter trekkes fra kontoen med avtalegiro. Har du avtalegiro på kredittkortet, pass på at det ikke bare er minimumsbeløpet som trekkes.

Utfordringen med å komme i gang med en regningskonto, kan være at du ikke har rukket å opparbeide "gjennomsnittsbufferen" før de store regningene kommer. Løsningen kan da være å gå over til månedlig betaling hos de som sender deg store periodevise regninger i dag. Betal på studielånet hver måned og få månedlig avtalegiro hos forsikringsselskapet. Ellers kan være det lurt å starte opp med regningskonto når du har litt ekstra å gå på, eksempelvis hvis du har fått skattepenger eller en bonus på jobben.

Skylder du penger? Her kan du dele opp betalingen

Resultatet blir en mer forutsigbar og bekvem hverdagsøkonomi. Og du kan spise det du har lyst på til middag, også i januar. Har du andre tips til en bedre økonomi? Del det med oss i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer