Regningsskrekk er en sykdom

Finansfobi er en lidelse, mener psykologene. Finanskrisen gjør det verre.

20 prosent av befolkningen har finansfobi-syndromet, mener Gjeldsofferalliansen. Foto: Istock
20 prosent av befolkningen har finansfobi-syndromet, mener Gjeldsofferalliansen. Foto: Istock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Jeg har hatt en turbulent oppvekst, og som følge av dette et ganske turbulent forhold til økonomi og respekt for dette."

Dette skriver en av DinSides lesere i en e-post hvor han ber om råd til å komme ut av sine økonomiske problemer. Finansiell angst er en lidelse som flere psykologer mener å kunne dokumentere.

Finansiell psykologi

Da DinSide for litt siden laget en artikkelserie hvor vi inviterte leserne til å fortelle oss om deres økonomiske problemer, fortalte mange at de ble fysisk kvalme når de så vinduskonvolutter i postkassa. De samme personene fortalte om flere hundretusen kroner i gjeld. I en fersk artikkel kaller New York Times problemet for Money disorder.

DinSide økotrim

Ditt forhold til penger er knyttet til psyken vår, antyder professor i psykologi, Brendan Burchell ved University of Cambrigde i en rapport, Financial phobes. Han mener at cirka 20 prosent av befolkningen i Storbritannia har et en negativ emosjonell orientering i forhold til personlig økonomi. Av disse har 10 prosent en unnvikende atferd i økonomiske sammenhenger. Burchell mener å ha belegg for at problemer som i særlig stor grad unnviker å være aktiv i forhold til sin egen økonomi ofte også har depresjon og angstlidelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer