Regningsskrekk er en sykdom

Finansfobi er en lidelse, mener psykologene. Finanskrisen gjør det verre.

20 prosent av befolkningen har finansfobi-syndromet, mener Gjeldsofferalliansen. Foto: Istock
20 prosent av befolkningen har finansfobi-syndromet, mener Gjeldsofferalliansen. Foto: Istock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Jeg har hatt en turbulent oppvekst, og som følge av dette et ganske turbulent forhold til økonomi og respekt for dette."

Dette skriver en av DinSides lesere i en e-post hvor han ber om råd til å komme ut av sine økonomiske problemer. Finansiell angst er en lidelse som flere psykologer mener å kunne dokumentere.

Finansiell psykologi

Da DinSide for litt siden laget en artikkelserie hvor vi inviterte leserne til å fortelle oss om deres økonomiske problemer, fortalte mange at de ble fysisk kvalme når de så vinduskonvolutter i postkassa. De samme personene fortalte om flere hundretusen kroner i gjeld. I en fersk artikkel kaller New York Times problemet for Money disorder.

DinSide økotrim

Ditt forhold til penger er knyttet til psyken vår, antyder professor i psykologi, Brendan Burchell ved University of Cambrigde i en rapport, Financial phobes. Han mener at cirka 20 prosent av befolkningen i Storbritannia har et en negativ emosjonell orientering i forhold til personlig økonomi. Av disse har 10 prosent en unnvikende atferd i økonomiske sammenhenger. Burchell mener å ha belegg for at problemer som i særlig stor grad unnviker å være aktiv i forhold til sin egen økonomi ofte også har depresjon og angstlidelser.

Gjeldsofferalliansen i Norge mener bestemt at disse funnene kan overføres til norske forhold.

- Vi er ikke så ulike, sier leder i Gjeldsofferalliansen, Bengt Scheldt til DinSide. - Dette ser vi hos oss i Gjeldsofferalliansen. Allerede da vi startet opp i 1992 så vi at folk trakk ned rullgardina og skalket dørene. Vi kalte det postkasseskrekk inntil Burchell ved Cambrigde kom opp med begrepet finansfobi.

- Det kommer til uttrykk gjennom det å kikke på kontoutskriften for noen blir en tung oppgave, sier Scheldt. - Om disse har blitt slik som følge av økonomiske problemer eller om det var nervøsiteten som i utgangspunktet ga dem problemer kan være vanskelig å si.

Han sier at i dag har organisasjonen blitt oppsøkt av folk som har mistet jobben etter 30 år og når den sikre inntekten faller bort, blir økonomien vanskelig og de mister kontrollen.

- De kan hatt et latent problem som blusser opp når vinduskonvoluttene dukker opp, mener Scheldt.

Nå mister folk i Norge jobben

Money rehab

Gjeldsofferalliansen mener mange tror at folk som sliter med sitt forhold til personlig økonomi, ikke er slurvete eller umoralske mennesker:

- Tvert i mot. Dette rammer ærekjære mennesker som er opptatt av å gjøre opp for seg. En rusmisbruker er for eksempel, bryr seg ikke om å gjøre opp for seg.

Han trekker frem Carl Joachim Hambro som et eksempel på mennesker som sørget for å frakte regjering, stortingsrepresentanter og kongefamilien til Sverige da Norge ble okkupert i 1940. Det har i en bok skrevet av en av sønnene kommet fram at Hambro slet med øknomiske problemer hele livet gjennom.

Farlig å vinne i lotto

I USA tilbys det nå finansiell terapi hvor man får psykologisk hjelp og finansiell bistand til sine pengeproblemer. Ifølge New York Times drar psykologene i USA paralleller mellom økonomiske problemer og personlighetsforstyrrelser: forbruk over evne eller underforbruk i følge med maniskdepressiv tilstand, finansielt utroskap, skyld og skam. Behandlingen som gis kan sammenlignes med behandling ved spillegalskap eller rusmisbruk. Money rehab, kalles stedene.

- Det er en farlig tid, sier Brad Klontz, en finanspsykolog som nylig publiserte en artikkel i Psychologicial Services til New York Times. - Når folk ber om hjelp til å løse sine pengeproblemer, går det mye dypere enn hva som er på bankkontoene deres. Det er en tunnel inn i uløste familieproblemer og dårlige handlingsmønstre gjennom generasjoner, sier Klontz

Derfor er de rike

Diagnose

"...takket være depresjoner o.l har jeg gradvis pådratt meg gjeld fra kredittselskaper, 3 ganger på 3 år har banken min vært greie og "baket" disse låna inn i huslånet mitt, men nå klarer jeg ikke mer... Hver eneste dag banker regningene på døra,men får noen purringer som er nær ved å gå til inkasso, alle disse regningene mine gjør at jeg ikke har noe igjen å leve for. Min økonomiske situasjon gjør ikke helsa mi bedre heller, og ikke livskvaliteten min heller..." DinSide-leser i e-post til redaksjonen.


Gjeldsofferalliansen mener at en anerkjennelse av at dårlig eller mangelfull håndtering av egen økonomi bør diagnostiseres på linje med andre psykiske lidelser. De økonomiske vanskelighetene fører i verste fall til dårligere livskvalitet:

- Det er folk som har tatt livet av seg når kreditorene har gått på huset. Særlig for menn er dette vanskelig fordi menn fortsatt går inn i rollen som forsørger. Når han ikke får til det, går det på liv og helse løs, sier Bengt Scheldt i Gjeldsofferalliansen.

Det at det er så vanskelig å snakke om økonomiske problemer gjør det ikke bedre, mener Gjeldsofferalliansen.

- Jeg har hørt Sifo-forskere si det er lettere å forske på seksualitet enn på økonomi.

Du blir glad av å være rik - til en viss grad

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer