Reise til utlandet når du er sykemeldt eller arbeidsledig?

Se hvem som kan få kutt i stønaden fra NAV om de drar på ferie til utlandet.

DOBBELTSJEKK: Ikke reis på ferie til utlandet uten å sjekke om du kan beholde stønaden fra NAV mens du er borte. Foto: MONTASJE/NTB SCANPIX
DOBBELTSJEKK: Ikke reis på ferie til utlandet uten å sjekke om du kan beholde stønaden fra NAV mens du er borte. Foto: MONTASJE/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mottar du støtte fra NAV, er det ikke sikkert du bør legge årets ferie til utlandet. I såfall risikerer du å få kutt i støtten for dagene du oppholder deg i utlandet.

Hvem dette gjelder, avhenger av hva slags støtte du mottar.

Merk deg også at NAV har metoder for å kontrollere om du har vært i utlandet eller ikke.

Ferie med dagpenger?

Som hovedregel har du ikke rett til dagpenger de dagene du har ferie, fordi det er et krav at du skal være reell arbeidssøker når du mottar dagpenger.

På meldekortet må du krysse av for de dagene du har tatt ferie.

Men da statsbudsjettet for 2016 ble lagt fram, ble det bestemt at de som har mottatt dagpenger i mer enn 52 uker, kan ta ferie i inntil 4 uker med rett til dagpenger.

Ifølge NAV kan ferien tas samlet eller som enkeltdager og kan også avvikles i utlandet.

Husk at du må stå registrert som arbeidssøker og sende inn elektroniske meldekort til rett tid for hele perioden. Du må krysse av de dagene du har ferie på meldekortet, også hvis du har rett til å ta ferie med rett til dagpenger.

AAP og ferie?

Mottar du arbeidsavklaringspenger (AAP) må du som hovedregel oppholde deg i Norge for å få arbeidsavklaringspenger. Hvis du vil reise til utlandet, må du sende en skriftlig søknad om å beholde arbeidsavklaringspenger under opphold i utlandet.

For å beholde arbeidsavklaringspengene må du kunne gjennomføre aktivitetene du har avtalt med NAV som planlagt.

Les også om du bør betale hotellet før du reiser

Ferie under sykemelding?

Hvis du reiser til utlandet uten at du avvikler lovbestemt ferie, må du søke NAV om rett til å beholde sykepengene for den tiden du oppholder deg i utlandet.

Hvis du avvikler lovbestemt ferie når du er sykmeldt, må du krysse av for dette på kravblanketten for sykepenger og oppgi perioden du avvikler ferie.

Du skal sende søknaden til NAV før du reiser, og ha fått godkjent denne. Du har ikke rett til sykepenger for de dagene som blir avviklet som lovbestemte feriedager. Utbetaling av sykepenger opphører i ferieperioden og begynner igjen etter at ferien er avviklet, hvis du fortsatt er sykmeldt. Feriepenger skal erstatte dette inntektstapet.

I utgangspunktet må du oppholde deg i Norge for å ha rett til sykepenger. Uten dispensasjon fra NAV opphører utbetaling av sykepenger under utenlandsopphold.

Ferie i tre uker med ventelønn

Er man arbeidssøker med ventelønn kan man ta inntil tre uker ferie i løpet av kalenderåret og samtidig få utbetalt ventelønn, også om man oppholder seg i utlandet i disse ferieukene.

Mottakere av ventelønn er nemlig fritatt fra å være arbeidssøkere og fra å ta i mot tilbud om tiltak og å møte til innkalling ved NAV i ferieperioden.

Du har anledning til å ta ut lenger ferie, men da vil du bli trukket i ventelønnen.

For å få utbetalt ventelønn i ferien må du ta kontakt med NAV før du reiser på ferie.

Sosialhjelp og ferie?

Mottar du sosialhjelp, er krav om opphold i Norge ifølge NAV ikke til hinder for at du som mottar økonomisk sosialhjelp kortvarig kan oppholde deg i utlandet, for eksempel på ferie, når dette anses som hensiktsmessig for deg eller familiens behov.

Men, du må avklare opphold i utlandet på forhånd med NAV så tidlig som mulig i forkant av ferien.

Slik kan NAV sjekke deg

DinSide har tidligere skrevet om hvilke metoder NAV kan benytte seg av for å kontrollere om NAV-brukere følger kriteriene for å motta støtte.

Blant annet benytter NAV seg av det såkalte Valutaregisteret, for å sjekke om for eksempel dagpengemottakere har vært i utlandet uten å melde fra om dette.

- Valutaregisteret er ett av flere virkemiddel som kan brukes ved kontroll om en stønadsmottaker har hatt utenlandsopphold uten å melde fra, har NAVs pressetjeneste uttalt til Dinside tidligere.

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV har tidligere fortalt at de innhenter informasjon fra flere statlige registre for å sjekke blant annet inntekt og bosted til stønadsmottakere.

Deler av artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 10.5.2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer