Reisen erstattes uansett årsak

Har du betalt en reise som må innstilles eller som blir vesentlig endret har du krav på pengene tilbake – uansett årsak. Dette ifølge Forbrukerrådet. Flyselskapet, reiseselskapet og andre transportører kan ikke vise til force majeure-klausulen eller henvise til kompliserte avbestillingsvilkår.

Publisert

Denne juridiske avklaring kom etter at en SAS-kunde i samarbeid med Forbrukerrådet i Rogaland nylig fikk medhold av reisebransjen selv representert ved Næringslivets Servicekontor for Markedsrett.

Kunden fikk hele kjøpesummen for billetten Sola-Zurich tilbake fordi det før avreise var klart at returen ikke kunne gå som planlagt på grunn av streik i SAS.

- Hvis reisen din blir innstilt eller vesentlig endret, kan du heve kjøpet og kreve hele kjøpesummen tilbake, uansett hva årsaken til innstillingen er. Flyselskapet eller reisebyrået kan ikke nekte ved å vise til force majeure-klausulen eller til spissfindige avbestillingsvilkår, sier jurist Jon-Andreas Lange ved Forbrukerrådet til DinSide.

Ifølge Lange spiller det ingen rolle at årsakene ligger i forhold som selskapet ”ikke er herre over”

- Alminnelige kontraktsrettslige prinsipper levner liten tvil om at har du betalt for en vare som ikke blir levert, så plikter selgeren å betale deg full erstatning, sier Lange som er glad for at bransjen selv nå innrømmer dette.

Mange uvitende

Lange oppfordrer sterkt de reisende til å kreve sin rett overfor reiseselskaper, flyselskaper og andre transportører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer