Sykepenger fra Nav og ferie:

Reiste til Spania uten å varsle Nav - det kostet den sykemeldte 137.000 kroner

Vil du beholde sykepengene mens du er på ferie, må det være avklart på forhånd.

SPANIA: Fire turer til Spania kostet mannen 137.000 kroner i sykepenger. Her fra Puerto Mogan på Gran Canaria. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPANIA: Fire turer til Spania kostet mannen 137.000 kroner i sykepenger. Her fra Puerto Mogan på Gran Canaria. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

En del av oss som mottar stønader fra Nav, kan ikke reise til utlandet uten videre dersom man vil beholde pengene. Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder - og når du bør holde deg hjemme.

Hvis du er sykemeldt, er hovedregelen at du kan reise til utlandet hvis du har søkt om å beholde sykepengene under utenlandsoppholdet. Søknaden må du sende til Nav og få avklart før reisen starter.

Det kan nemlig koste deg dyrt om du ikke sender Nav denne søknaden før du drar. Veldig dyrt.

Må betale tilbake 137.000 kroner

Et vedtak i Trygderetten, som blant annet behandler klager på vedtak fra Nav, viser hvor viktig det er å huske på reglene om utenlandsopphold når man mottar sykepenger.

I den aktuelle saken har en mann som mottok sykepenger fra Nav, reist til Spania ved fire anledninger. Han hadde krysset av for at han oppholdt seg i Norge da han søkte om sykepenger, og han søkte heller ikke om å beholde sykepengene før han reiste i noen av de fire tilfellene.

Dette ble så oppdaget av Nav kontroll. Som Dinside har skrevet om tidligere, kan Nav benytte seg av det såkalte Valutaregisteret for å finne ut om personer som ikke har meldt ifra om dette til Nav, har oppholdt seg i utlandet.

Ettersom mannen ikke hadde søkt nav om å beholde sykepengene under sine utenlandsopphold, må han betale tilbake sykepengene han har mottatt under de aktuelle Spania-oppholdene.

Plikt i å gi riktig informasjon til Nav

I Trygderetten blir det slått fast at personen har opptrådt grovt uaktsomt ved å ikke opplyse om utenlandsoppholdene - som dermed fører til at det ikke skulle vært innvilget sykepenger i periodene han var i Spania.

De viser også til regelen om at en feilutbetalt ytelse kan kreves tilbake hvis mottakeren forsto eller burde ha forstått at utbetalingen var feil, eller har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger.

Dermed kan Nav altså kreve tilbake sykepengene som vedkommende mottok under de fire oppholdene i utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer