Video spres på Facebook og YouTube

Reklamevideo forbys: Går viralt på YouTube

En video fra dagligvarekjeden Iceland sprer seg på Facebook og YouTube etter at Storbritannia forbyr at videoen vises.

SENSURERT: Den britiske matkjeden Icelands julereklame for TV ble sensurert bort fordi den var «for politisk». Video: Iceland Vis mer
Publisert

Du har kanskje allerede fått den med deg: Den animerte videoen viser ei jente, en orangutang - og en historie som apen forteller. Du kan selv se videoen ovenfor.

Annonsen ble laget av dagligvarekjeden sammen med Greenpeace, med mål om å bli sendt på britisk TV i jula.

Men nå har altså britiske myndigheter bestemt at denne videoen er for drøy for å vises på britisk TV.

Grunnen?

Budskapet er for politisk, ifølge reglene for markedsføring i Storbritannia. De har dermed bestemt at den ikke kan vises på britisk TV, skriver britiske lbc.co.uk

- Ingen planer om å sende reklamen i andre land

Den omdiskuterte videoen er et ledd i dagligvarekjedens arbeid mot bruken av palmeolje. Iceland skal være den første britiske supermarkedkjeden som i år har gått ut og forbydd innhold av palmeolje i sine produkter.

Dinside har spurt Iceland-kjeden hvorvidt det er aktuelt å sende julereklamen i andre land som kjeden er representert. Iceland åpnet sine første norske butikker i Norge i år.

- Vi har ikke rettighetene til å vise TV-reklamen utenfor Storbritannia, så vi har ingen planer om å vise den på TV i andre land, sier Joe Cullen i selskapet Weber Shandwick på vegne av Iceland, til Dinside.no.

Kjeden uttrykker skuffelse over beslutningen fra myndighetene - og har svart med å legge TV-annonsen på YouTube.

Kunne den blitt vist på norsk TV?

Vi har spurt Forbrukertilsynet og Medietilsynet om hvorvidt dette er en annonse som også ville blitt forbudt i Norge - eller om dette er noe som er helt innafor her til lands.

Bettina Mohr Hansen, kommunikasjonsmedarbeider i Forbrukertilsynet, sier til Dinside at politiske budskap som dette ikke er forbudt i den norske markedsføringsloven:

- Vi har ikke noen konkrete regler i markedsføringsloven som forbyr «politiske budskap» av denne typen i markedsføring, men det kan potensielt oppstå spørsmål om reklamen er i strid med god markedsføringsskikk, jf. Markedsføringslovens § 2, forklarer Hansen.

- Miljøvern ikke ansett for å bryte forbudet

Medietilsynet fører blant annet tilsyn med kringkasting i Norge. Robin Welhaven Føyen, rådgiver i Medietilsynet, sier til Dinside at det ikke er tillatt med reklame for politiske budskap på tv i Norge.

- Forbudet gjelder ikke radio eller bestillingstjenester på nett. Dersom innslaget er tenkt vist på norske tv-kanaler må det derfor gjøres en vurdering av om innholdet kan anses å være politisk budskap. Dette vil være avhengig av en rekker faktorer av faktisk og juridisk art, sier han.

- Fra Medietilsynets tidligere forvaltningspraksis kan nevnes at tv-reklameinnslag fra blant annet interesseorganisasjoner innen miljøvern ikke har blitt ansett å bryte forbudet, forteller han videre - og nevner «Bevar Hardanger»-saken fra 2009 som et eksempel på dette.

- For øvrig kan jeg nevne at politiske partier ikke kan sponse programmer på tv, radio eller bestillingstjenester på nett. Politiske partier kan heller ikke finansiere produktplassering i disse kanalene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer