Rekordlav rente i sikte

Styringsrenten kan komme ned på 1 prosent innen sommeren.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea tror styringsrenten skal ned mot 1-tallet innen sommeren. Foto: Nordea
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea tror styringsrenten skal ned mot 1-tallet innen sommeren. Foto: Nordea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag er det nok en gang rentemøte i Norges Bank, og et samstemt kor av makroøkonomer tipper Svein Gjedrem og kompani vil sette ned styringsrenten med 0,5 prosentpoeng. Om ekspertene får rett, vil den nye styringsrenten ligge på 2,5 prosent.

Følg rentebeslutningen direkte her på DinSide onsdag klokken 14.00.

Tiltakspakkene hjelper

Et kutt på 0,5 prosentpoeng vil være i tråd med den planen Norges Bank la opp til i sin pengepolitiske oppdatering i desember, forklarer makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Han legger til at svake tall fra både norsk og internasjonal økonomi taler for et kraftig kutt fra Norges Bank.

- Men samtidig er det noen små tegn til at nedgangen ikke fortsetter like bratt i begynnelsen av 2009 som i slutten av 2008. Det er tegn til stabilisering i finansmarkedene, aksjemarkedet faller ikke like kraftig lenger, men har stabilisert seg på et lavt nivå. I tillegg har vi fått flere tiltakspakker både her i Norge og i andre land, som vil stabilisere verdensøkonomien, sier Wilhelmsen til DinSide.

Skal ned mot 1 prosent

Makroøkonomene ser det som lite sannsynlig at rentekuttene fra Norges Bank er i ferd med å stoppe, og tror på ytterligere kutt allerede i mars.

- Mest sannsynlig kutter de med 0,25 prosentpoeng i mars, men de svake arbeidsledighetstallene som akkurat er lagt frem gjør det godt mulig at de kutter renten enda mer, sier Wilhelmsen.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror renten må kraftigere ned, fordi kronen vil styrke seg.

- Vi tror Norges Bank setter ned renten med 0,5 prosentpoeng på onsdag. Vi er ikke helt i mål med våre nye prognoser, men jeg tror vi vil regne med å se en rente ned mot 1,5 og kanskje 1 prosent innen sommeren, sier Bruce til DinSide.

Nå er det enklere å bytte bank!

Rekordlavt

Tidligere har Nordea Markets sett for seg at styringsrenten skal ned på rundt 2 prosent innen sommeren. Det nye anslaget er derfor betydelig lavere enn tidligere antatt. En styringsrente ned på 1 prosent vil også være det laveste nivået i nyere tid.

Bruce sier styringsrenten må betydelig mer ned enn anslått fordi den norske kronen har styrket seg mer enn hva han tror Norges Bank hadde sett for seg. Bruce har også tro på betydelig styrket norsk krone framover.

- Det vil ramme eksportindustrien hardt, og gjøre nedturen enda hardere, sier Bruce.

Sterkere krone gir billigere euro og pund

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer