Rekordlav svensk krone

Nye tall fra Norges Bank viser en kurs på 0,79.

Rekordlav svensk krone
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Norges Bank viser at 100 svenske kroner nå koster 79,76 norske kroner. Ikke siden 2003 har den svenske krona ligget på et så lavt nivå i forhold til den norske.

Er det den norske kronen som styrker seg, eller den svenske som faller?

- Det er den svenske kronen som er under press, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til DinSide.

Han ser tre årsaker til svekkelsen.

- For det første er det en svært kraftig nedgangen i svensk økonomi, der særlig bilindustrien er utsatt. Nedgangen er langt større enn i Norge, i alle fall så langt. For det andre er finansmarkedet bekymret for at det kraftige økonomiske tilbakeslaget i Baltikum skal ramme svenske banker.

USA sliter - du kan gjøre kupp!

Og så handler det om hva den sentralbanken foretar seg i nabolandet vårt. - Ja, den tredje grunnen er at visesentralbanksjefen i Riksbanken, Lars Svennson, nylig indikerte at det i en liten åpen økonomi, kan være hensiktsmessig med en svakere valutakurs for å stimulere til økonomisk vekst og høyere inflasjon, når renten nå nærmere seg null, og dermed ikke kan falle videre, forklarer Wilhelmsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer