Boliglån

Rekordlave fastrenter

Nå kan du binde boliglånsrenta til 1,45 prosent effektivt.

JA, DETTE ER FASTRENTE: Få hadde vel trodd at fastrentene skulle krype så lavt som dette for få måneder siden. Foto: Eilin Lindvoll.
JA, DETTE ER FASTRENTE: Få hadde vel trodd at fastrentene skulle krype så lavt som dette for få måneder siden. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har aldri hatt lavere styringsrente og boliglånsrenter enn nå, og ingen vet hvor lenge coronavirusutbruddet kommer til å påvirke hverdagen og økonomien vår.

Laveste flytende rente for boliglån på halvparten av boligverdi er nede på 1,44 prosent effektivt.

Men, det som er enda mer oppsiktsvekkende er laveste fastrente: Nå tilbyr nemlig Sbanken kundene sine å binde renta til 1,45 prosent effektivt med varighet i tre år.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Nederst i saken finner du oversikt over de beste fastrentetilbudene akkurat nå.

- Ikke mye å tape

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved BI påpeker at fastrentene er rekordlave.

- Det er vanskelig å tape særlig mye på å binde renta nå, men det er heller neppe mye å tjene, for det er ventet lavt rentenivå i lang tid fremover, sier Hveem til Dinside.

- Hvorvidt å binde renta nå vil lønne seg i lengden, vet vi ikke ennå. Tradisjonelt sett vet vi at fastrente ikke har vært mer «lønnsomt» enn flytende, samtidig som vi ikke har hatt det rentebildet vi har nå tidligere, fortsetter han.

Forutsigbart, men ikke fleksibelt

Ekspertene er stort sett samstemte når det gjelder anbefalinger om å binde renta eller ei: Fastrente er alltid forutsigbart, men også mindre fleksibelt.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener at vurderingene dine om du skal velge fastrente på boliglånet ditt ikke bør være annerledes nå sammenlignet med tidligere.

- Den eneste virkelig gode grunnen til å velge fastrente er at du har behov for å «forsikre deg» mot renteøkning, sier Realfsen til Dinside.

- Fastrente kan være gunstig, men vi anbefaler at du kun velger dette dersom du har behov for eller ønsker forutsigbarhet. Det lønner seg sjelden å binde renta med bakgrunn i spekulasjon, sier Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi.

Dersom du er permittert eller står i fare for å miste jobben nå, kan en lav fastrente på boliglånet de neste tre årene være beroligende, med andre ord. På den annen side vil du sannsynligvis nyte godt av lave flytende renter den kommende tida også.

Fallgruvene ved fastrente er også de samme nå som ellers:

  • Låneavtalen kan som hovedregel ikke endres i avtaleperioden.
  • Hvis du bryter avtalen før bindingstida går ut, kan du måtte betale overkurs om banken taper penger på deg, eller du kan få underkurs (rentegevinst) hvis banken tjener på at du bryter avtalen.

Tilbakeblikk: Lønnet det seg å binde renta?

Spørsmålet om fast eller flytende rente reiser seg fra tid til annen, spesielt når renta endrer seg mye på relativt kort tid. I fjor, for eksempel, hadde vi hele tre renteøkninger fra sentralbanken i løpet av ti måneder.

Dette året har vi hatt tre rentekutt på under tre måneder.

For bare ni måneder siden skrev Dinside at fastrentene var lavere enn flytende rente, og da var laveste fastrente på 2,55 prosent. I dagens lys ser ikke dette «tilbudet» like attraktivt ut som mange vurderte det den gang.

Ser vi enda lenger tilbake i tid, til høsten 2018, var fastrenta 2,46 prosent på sitt laveste. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sa dette:

- Det er rett og slett tull å hevde at det ikke lønner seg å ha fastrente nå. Slik jeg ser det er denne løsningen nå gratis for de med lån, fordi den såkalte forsikringspremien er lik null og du risikerer veldig lite dersom du binder renta.

Hvis du bandt renta for tre, fem eller ti år til 2,46 prosent høsten 2018, må du nok innse at med dagens flytende rente, samt fastrentetilbudene, var ikke dette det beste valget hvis målet var å spare mest mulig på lånet.

Her er de fem beste fastrentetilbudene nå:

Tre års binding Fem års binding Ti års binding
Sbanken - 1,45 %Sandnes Sparebank - 1,79 %Sandnes Sparebank - 2,10 %
Sandnes Sparebank - 1,79 %Sbanken - 1,80 %Fana Sparebank - 2,18 %
Fana Sparebank - 1,88%Fana Sparebank - 1,88 %Sparebanken Sogn og Fjordane - 2,29 %
Sparebanken Vest - 1,89 %Sparebanken Vest - 1,99 %Sbanken - 2,30 %
Sparebanken Sogn og Fjordane - 1,93 %Sparebanken Sogn og Fjordane - 2,07 %Sparebanken Vest - 2,35 %

Eksemplene over er basert på et boliglån på to millioner kroner, boligverdi på fire millioner til en 40 år gammel kunde der alt er inkludert hos banken. Tallene er hentet fra Finansportalen 20. mai 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer