Rekordmage unge med fedme

Dårlig nytt for unge amerikanere. Andelen svært overvektige er tredoblet på 28 år.

Funnene tyder på at det totalt er 2,7 millioner barn i USA som er svært overvektige.  Foto: colourbox.com
Funnene tyder på at det totalt er 2,7 millioner barn i USA som er svært overvektige. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen går så langt som å si at vi har en fedmeepidemi blant unge barn i Norge: Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene i tredje klasse defineres som overvektige, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fedmeepidemi blant norske jenter?

Forekomsten av svært overvektige er imidlertid betydelig lavere i Norge enn i land som Storbritannia og USA.

For ser vi på den andre siden av Atlanterhavet, ser ikke forholdene til barna særlig bra ut. Her har andelen svært overvektige barn tredoblet seg i løpet av 28 år. Forskere har gått gjennom all data fra en langvarig nasjonal helseundersøkelse, og fant at per 2004 var fire prosent av 2-19 åringer i USA svært overvektige. Andelen overvektige med en BMI som passerer 99-persentilen har økt med 300 prosent siden 1976 og med 72 prosent siden 1994, ifølge forskerne. Dette er blant de første gangene amerikanske barn klassifiseres som svært overvektige, som vil si at de at de har en BMI som tilsvarer eller er høyere enn 99-persentilen for en bestemt alder og kjønn. For en 10-åring karakteriseres en BMI på over 24, som svært overvektig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer