Rekordmange fikk frikort i fjor

Ny ordning gjorde at 1,2 millioner nordmenn mye enklere kunne slippe å betale ekstra mye for medisiner og legebehandlinger.

Dette lille, rosa kortet er et frikort, som du mottar automatisk når du har betalt mer enn 1.880 kroner i egenandeler på normale helsekostnader. Foto: Per Ervland
Dette lille, rosa kortet er et frikort, som du mottar automatisk når du har betalt mer enn 1.880 kroner i egenandeler på normale helsekostnader. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det nøyaktig ett år automatiske frikort ble innført i Norge. Den nye ordningen sørger for at syke ikke betaler mer enn de må for medisiner og behandling.

For når du har hatt helseutgifter utover 1.880 kroner (egenandelstak 1 per 2011), skal staten ta over resten av helseregningene dine ut året.

Tidligere har du selv måttet passe på at du ikke betaler for mye, men nå får du automatisk få tilsendt et såkalt frikort når du har oversteget grensen for hvor mye du må betale.

312.000 flere fikk frikort

Den nye ordningen har gjort at betydelig flere har fått frikortene de har krav på.

I fjor ble det utstedt nærmere 1,2 millioner frikort til personer med høye helseutgifter. Det er 312.000 flere personer enn året før.

– En økning på 36 prosent i utstedte frikort sammenliknet med året før betyr at det tidligere var mange som hadde krav på frikort uten at de fikk rettigheten innfridd. Automatisk frikortordning sikrer brukernes rettigheter på en enklere måte, melder divisjonsdirektør Christine Bergland i Helsedirektoratet.

LES MER OM DEN NYE ORDNINGEN HER: Nå får du automatisk frikort

Slik sjekker du om du kan få frikort

Normalt sett skal ta ta maksimum tre uker fra du har oversteget frikortgrensen til du mottar kortet til folkeregistrert adresse.

Om du ikke har peiling på hvor mye du har betalt i helseutgifter så langt i år, kan du få tilgang til denne informasjonen gjennom Helseøkonomiforvaltningen (Helfo). Dessverre får du ikke tilgang i en fei. Faktisk tar det overraskende lang tid å få tak i opplysningene med hvor mye du har betalt i helseutgifter.

For å sjekke tallene dine, må du logge deg inn på Navs nettsider med MinID. Derretter må du bestille oversikten med tallene dine.

Oversikten blir sendt til deg per post, altså gamlemetoden. Dermed kan det lett ta flere dager før du får oversikt over hvilke utgifter du har betalt.

Helfo lover at du skal motta oversikten innen fem virkedager. Bestiller du i dag, må du med andre ord kanskje vente til slutten av neste uke før du mottar brevet i posten.


LES OGSÅ: Snart blir reseptene elektroniske, men det tar tid

Gjelder ikke det andre taket

Merk deg at ordningen med automatisk frikort bare gjelder ved utgifter som inngår i egenandelstak 1. Fastlege, psykolog og medisiner på blå resept er eksempler på utgifter som inngår i dette egenandelstaket.

Flere titalls tusen nordmenn har også helseutgifter som inngår i egenandelstak 2. Behandling hos fysioterapeut og behandling for enkelte typer tannsykdommer inngår i egenandelstak 2, som i 2011 utgjør 2.560 kroner.

Har du utgifter som inngår i dette egenandelstaket, bør du ta godt vare på kvitteringene dine, for ordningen med automatisk frikort gjelder bare egenandelstak 1. Dermed må du selv passe på at du ikke betaler mer enn du må.

Ifølge Helfo ble det i 2010 utstedt om lag 46.000 frikort for egenandelstak 2 i 2010. Det var 3.000 færre enn året før, altså en nedgang på 5,6 prosent fra 2009 til 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer