Rekordmange organdonasjoner

Aldri har vi vært bedre på organdonasjon. Norge er blant de beste i verden.

I prinsipp er det ingen aldersgrense for å være donor. For hjerte og lunger vil det likevel i praksis være en øvre grense på 50-60 år. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
I prinsipp er det ingen aldersgrense for å være donor. For hjerte og lunger vil det likevel i praksis være en øvre grense på 50-60 år. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ingen aldersgrense for å være donor. Den eldste donoren i fjor var 86 år.


Etter et rekordår i 2007, har første kvartalet i 2008 vært det beste noensinne, viser en pressemelding fra Stiftelsen Organdonasjon.

I løpet av første kvartal i år ble det foretatt 34 donasjoner mot 20 for samme periode i fjor, mens 230 pasienter er på venteliste for transplantasjon sammenlignet med i fjor.

Les også: Ville du gitt bort en nyre?

Tankevekkende tema


Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, tror de gode tallene kommer av at organdonasjon er et tema folk snakker mye mer om i dag:

I prinsipp er det ingen aldersgrense for å være donor. For hjerte og lunger vil det likevel i praksis være en øvre grense på 50-60 år. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
I prinsipp er det ingen aldersgrense for å være donor. For hjerte og lunger vil det likevel i praksis være en øvre grense på 50-60 år. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


- Det er står mye mer om organdonasjon i pressen. Facebook har til og med en norsk gruppe på 70.000 medlemmer, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Sier ja til organdonasjon

Fremdeles stort behov

Kuhle sier at stiftelsen har delt ut 3.2 millioner donorkort og at det hver måned lastes ned 1.200 donorkort fra nettsiden deres. Donorkort kan også fås på apotek og legekontor.

- Ønsker du å si ja til donasjon, er det aller viktigste at du forteller to av dine nærmeste om beslutningen din. Du må også fylle inn et donorkort som du bør ha i lommeboken din, forklarer Kuhle.

- Ingen aldersgrense

- Det er ingen aldersgrense for å være donor, sier Kuhle, og fortsetter: - Den eldste donoren i fjor var 86 år, og her var det snakk om en nyredonasjon.

Kuhle sier at mange er usikre på om de i det hele tatt kan bli donorer, men fastslår at de som har kreft, HIV eller AIDS, er de medisinsk utelukket for å bli organdonorer.

Donor etter dødsfall

Ifølge stiftelsens nettside er det kun personer som dør av hodeskader forårsaket av ulykker, blodpropp eller hjerneblødning som er aktuelle donorer. Det er også en forutsetning at dødsfallet inntreffer mens pasienten er innlagt på et av landets 28 donorsykehus.

Les også: Flere skal få nye organer

Et donorsykehus er et sykehus som har det nødvendige medisinske utstyr og fagpersonell for å kunne ivareta donasjon av organer.

Om organdonasjon

  • Vi har syv organer som kan gis bort: ett hjerte, to lunger, to nyrer en lever og en bukspyttkjertel. Hvis du vil være organdonor kan du informere dine nærmeste om hvilke organer du er villig til å gi bort.
  • Selv om man har venner eller slektninger som venter på et organ, er det ikke mulig å selv bestemme hvem som skal få organene dine, bortsett fra nyredonasjon (se under). Det må være blodtypelikhet, lik størrelse på organene og i noen tilfeller vevslikhetet. Transplantasjon blir gitt til den pasienten som til enhver tid trenger det mest etter at kriteriene over er fylt.
  • Pårørende og nære venner av en pasient som trenger en nyre, kan i slike tilfeller gi bort en av sine to friske nyrer. I slike tilfeller kreves imidlertid at giver og mottaker har samme blodgruppe og en viss vevsforlikhet.
  • Et team av spesialister fra Rikshospitalet reiser i hvert tilfelle til det sykehuset hvor den avdøde ligger og foretar uttak av organer fra den avdøde. De bringer organene med seg tilbake til Rikshospitalet hvor alle transplantasjoner foregår.
  • Kilde: www.organdonasjon.no

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer