Rekordsterk krone nå

Det kan være gunstig både hjemme og ute.

REKORDSTERK: Målt mot valutaen til Norges handelspartnere har den norske kronen aldri vært så sterk som nå. Det kan være positivt for lommeboken din, på flere måter.  Foto: Per Ervland
REKORDSTERK: Målt mot valutaen til Norges handelspartnere har den norske kronen aldri vært så sterk som nå. Det kan være positivt for lommeboken din, på flere måter. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kronekursen setter stadig nye rekorder, og kronen har aldri vært så sterk som den er nå, i følge tall fra Norges-Bank.

Men hvilke følger har egentlig en sterk krone for deg og meg? For nordmenns privatøkonomi kan en sterk krone være gunstig både borte og hjemme.

Billig valuta

En sterk krone er positivt for deg som skal reise utenlands, og feriebudsjettet varer følgelig lengre. Også for deg som handler mye i utenlandske nettbutikker er det spesielt gunstig akkurat nå. Blant dagens kurser utmerker det britiske pundet seg som svært billig. Tilbake i år 2000 var det britiske pundet opp mot 60 prosent dyrere i dag, med noteringer høyt oppe på 13-tallet.

Reise til Storbritannia? I en kåring av beste hotellby kommer London dårlig ut.

Med kroner i lomma kan du få mye ut av en storby-dagstur også. Enten du velger London, København eller en av byene i Euro-sonen.

På billigsalg: London er blant byene det er svært gunstig å reise til nå.  Foto: ALL OVER PRESS
På billigsalg: London er blant byene det er svært gunstig å reise til nå. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Valutakurser 4. februar:

  • 1 USD: 5,4807 NOK
  • 1 EUR: 7,4275 NOK
  • 1 GBP: 8,6176 NOK
  • 100 DKK: 99,57 NOK
  • 100 SEK: 86,54 NOK

Skal du reise til eller handle fra USA bør du imidlertid ikke vente for lenge. DNBs valutaanalytikere spår nemlig at både dollar og pund blir dyrere frem mot sommeren og videre ut i 2013.

Fortsatt lave renter

Det er ikke bare på handlepungen og feriebudsjettet kronekursen kan merkes. DNB skriver i sin morgenrapport at den sterke kronen kan skyve varslede rentehevinger lengre ut i tid. Valutaanalytiker Camilla Viland skriver sågar at et rentekutt heller ikke kan utelukkes om kronen styrker seg ytterligere.

Selv om det ikke er styringsrenten alene som bestemmer hvor mye du betaler for boliglånet ditt, så er en rentenedsettelse fra Norges Bank er uansett ikke dårlig nytt i en slik sammenheng.

Slik måler kronen styrke

Den norske kronen måler først og fremst styrke mot Euroen.  Foto: Knut Moberg
Den norske kronen måler først og fremst styrke mot Euroen. Foto: Knut Moberg Vis mer


Når man sier at kronen aldri har vært så sterk som nå er det basert på et veiet gjennomsnitt målt mot våre viktigste handelspartnere.

Kronen målt mot euro har størst innvirkning på målingen, fordi Eurosonen er vår største handelspartner. Dernest er det kronen målt mot svensk, kinesisk, dansk, britisk og amerikansk valuta som avgjør hvor sterk kronen er. Totalt måles kronen opp mot valutaen i 44 land.

Ut på tur? Sjekk kursen på ditt reisemål med DinSides valutakalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer