Nav

Rekordstort behov

Ikke sett så stor etterspørsel tidligere.

TRENGER FOLK: Nav melder om rekordstor etterspørsel etter ferievikarer. Foto: Morten Holm/NTB
TRENGER FOLK: Nav melder om rekordstor etterspørsel etter ferievikarer. Foto: Morten Holm/NTB Vis mer
Publisert

Nav melder nå om rekordstort behov etter ferievikarer i sommer. Bare for april i år er det lyst ut flere sommerjobber enn det ble lyst ut i noen andre måneder i årene 2018-2021.

- Vi har ikke sett så stor etterspørsel etter ferievikarer i våre tall tidligere. Vanligvis ville vi sagt at det er litt sent å se etter sommerjobb i mai, men det er absolutt ikke tilfelle i år, sier Arbeids og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en uttalelse til eget nettsted.

Han peker på at den store økningen kan skyldes at mange arbeidsgivere opplever at det er vanskelig å få tak i folk nå. De sliter med å fylle faste ledige stillinger og har derfor et større behov for å få tak i ferievikarer.

Press

Reiselivet er blant dem som nå har et skrikende behov etter arbeidskraft.

Organisasjonen Virke viser til at nær seks av ti reiselivsvirksomheter sier mangel på arbeidskraft vil redusere muligheten til å hente seg inn etter pandemien. Det meldte NTB nylig.

– Det er et presset arbeidsmarked vi står i, med rekordmange utlyste stillinger og kamp om hodene. Konsekvensene av ikke å få tak i arbeidskraft for virksomhetene i sommer er blant annet redusert inntjening, redusert kvalitet på tjenester og økt bruk av overtid, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.

Flere sliter

Men det er altså ikke bare reiselivet som har problemer med å få vaktlistene til å gå opp. Også innen helsevesenet er behovet stort, ifølge Nav.

Hele 18 100 jobber ble lyst ut i årets første 4 måneder, det er 81 prosent flere enn i 2019. På andreplass finner vi servicenæringen med 4600 stillinger, tett etterfulgt av reiseliv og transport med 3900 stillinger.

- Noen virksomheter kan tillate seg å ha litt lavere aktivitet i sommermånedene, men det gjelder i mindre grad for helsesektoren. Helse- og omsorgssektoren har store utfordringer med å fylle faste stillinger, og har derfor færre å fordele sommervaktene på. Dermed øker også behovet for sommervikarer kraftig, sier Nav-direktøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer