Rekordvekst i bruk av betalingskort i Norge

Etter en kraftig nedgang i forbruket da koronapandemien kom til Norge, har det nå vært en rekordstor vekst i bruk av betalingskort sammenlignet med juni 2019.

70 PROSENT: Kontaktløs betaling stod for 70 prosent av kortbetalingene i juli.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
70 PROSENT: Kontaktløs betaling stod for 70 prosent av kortbetalingene i juli. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den markante veksten har skjedd i den samlede kortomsetningen, som var på 68,9 milliarder kroner. Dette er 10,6 prosent høyere enn i juni 2019, opplyser Nets i en pressemelding.

Mer netthandel

I juni ble det gjennomført 187,7 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge – 1 prosent flere enn samme måned i fjor. Den beskjedne veksten i antall transaksjoner betyr at vi kjøper dyrere varer, ifølge Per Harald Strøm, sjef for data og analyse i Nets.

– Det er mer netthandel, færre småkjøp, og feriepengene blir brukt hjemme hos oss selv i år, sier han.

Dette støttes av at bruken av BankAxept, den nasjonale betalingsløsningen i Norge, øker mer enn bruken av internasjonale kort og er 14,5 prosent høyere enn i 2019. Det skyldes både at nordmenn holder seg i Norge, og at det er få utenlandske turister i landet, ifølge Strøm.

Tror endringen er permanent

Kommunikasjonssjef Hanne Kjærnes i Vipps mener utviklingen er et tegn på økt kjøpelyst, men minner om at det har vært en nedgang i kontantbetalinger de siste månedene. Hun tror nordmenn kan ha endret sine forbruksvaner permanent, med færre kontanter og flere kontaktløse transaksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer