Strømpris

- Ren svindel

Skyhøye strømpriser skaper grobunn for nye svindelformer, blant annet den såkalte «Voltbox», advarer Forbrukerrådet. - Vi er legitime og lovlige, svarer selskapet.

SVINDEL: «I begynnelsen ble den holdt hemmelig for folk flest, fordi den ga vanlige familier muligheten til å spare inn på de månedlige energikostnadene sine. Voltbox (...) hindrer unødvendig strøm i å entre strømledningene og overbelaste nettverket». Høres dette for godt ut til å være sant? Det er fordi det er det. Foto: skjermdump
SVINDEL: «I begynnelsen ble den holdt hemmelig for folk flest, fordi den ga vanlige familier muligheten til å spare inn på de månedlige energikostnadene sine. Voltbox (...) hindrer unødvendig strøm i å entre strømledningene og overbelaste nettverket». Høres dette for godt ut til å være sant? Det er fordi det er det. Foto: skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Noen som har Voltbox?? Svarer det seg?», spør en Facebook-bruker.

«Du må prøve den. Mandy og jeg bruker den. Den kutter virkelig strømregningene dine», svarer en annen. «Jeg bruker Voltbox. Så langt, så godt», svarer en tredje.

Facebook-siden kommentarene skal være skjermdumpet fra, har Dinside ikke lyktes med å finne igjen.

- Renspikket svindel

Og, synes du grammatikken er litt vel amerikansk? Det er nok fordi den såkalte Voltbox-en ikke er så fantastisk som det blir hevdet på produktets nettside, ifølge forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet:

- Nå som strømprisene er så høye, er det mange som vil tjene litt ekstra på det. Dette produktet er imidlertid renspikket svindel. Denne boksen vil verken redusere strømforbruket eller strømregninga din, advarer Iversen overfor Dinside.

Et raskt googlesøk viser at Voltbox bare er useriøse greier, fortsetter han, og påpeker:

- Hvis et tilbud er for godt å være sant, er det som regel det. Dessverre må det mer drastiske grep til enn å stikke en boks i kontakten for å få ned strømregninga.

Forbrukerjuristen anbefaler de som har gått i fella og kjøpt Voltbox med bankkort om å kontakte banken og be om å få tilbakeført pengene til kortet via kortreklamasjon.

Har du betalt med kredittkort, gjelder finansavtalelovens paragraf 54b, som gir deg rett til å fremme pengekrav for mangelfull vare eller tjeneste mot kredittyter (ofte banken), hvis selger ikke ivaretar sine forpliktelser - les mer om det her.

«Strømselskapets verste mareritt»

Så, hva er egentlig denne Voltbox-en, ifølge selskapet selv?

På nettsida si skriver de at dette er en ny Nikola Tesla-inspirert teknologi som skal spare forbrukere for hundre- til tusenvis av kroner på strømregningene hvert år.

SMARTERE: Istedet for å klikke hjem en Voltbox i god tro, bør du prøve ett eller flere av disse strømsparetipsene. Husk at den billigste strømmen alltid er den du ikke bruker. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

«I begynnelsen ble den holdt hemmelig for folk flest, fordi den ga vanlige familier muligheten til å spare inn på de månedlige energikostnadene sine», skriver de videre.

«Voltbox er en liten, kompakt, rimelig og brukervennlig plugg-inn-enhet som hindrer unødvendig strøm i å entre strømledningene og overbelaste nettverket. Voltbox er det verste marerittet til strømselskapet ditt. De har prøvd å holde Voltbox skjult for den vanlige forbrukeren, og har til og med fått forbudt den i ordinære butikker».

«Straks du plugger inn Voltbox, vil den begynne å arbeide. Innen noen dager kommer den til å begynne å bruke energien din på en effektiv måte, samtidig som den lar deg høste fruktene av en mer robust livssyklus for husholdningsapparatene dine. På bare kort tid vil du ha tjent inn det du opprinnelig betalte», lover de videre.

- Vi er legitime og lovlige

Dinside fant både en adresse til Voltbox sin adresse i New York City, et telefonnummer og en e-post det går an å kontakte for kundeservice, så da sendte vi dem en mail.

Her kan du se hva Connie på kundeservice svarte på svindelanklagene:

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Få timer etter at vi kontaktet Voltbox, var postadressen deres plutselig flyttet til Kaunas i Litauen i stedet for «fancy» New York.

Dinside har også bedt Voltbox hjelpe oss å finne Facebook-siden de viser til på nettsida, og vi har spurt om å få låne den «magiske» Voltbox-en til test for å se om den faktisk fungerer - men denne andre henvendelsen har de «ikke hatt mulighet til å hjelpe oss med».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer