Rens huden med urter

Få ren og pen hud med daglige vitamintilskudd, dampbad og kinesisk urtemedisin. Lær hvordan her.

Publisert
Sist oppdatert

Av Bernt Rognlien
Lege og urtemedisiner

Daglig tilskudd av vitaminer, dampbad med kamille eller lavendel og solhatt-tinktur kan hjelpe mot kviser og urenheter i huden. Det finnes også en del kinesisk urtemedisin som hjelper mot akne. Homeopatisk medisin gir ofte god effekt på akne, men krever tålmodighet.

Uren hud kan være et problem for mennesker i alle aldre, men vanligvis er det ungdommer i puberteten som rammes sterkest. Akne, eller kviser som det også kalles, forekommer hos 70% av alle tenåringer, vanligvis fra 12 til 14 års alderen. De fleste opplever at problemet avtar etter noen år, og kviser opptrer sjelden etter 25 års alderen. Gutter rammes vanligvis oftere av akne enn jenter.

Generelle råd
For å redusere tilstopping av talgkjertlene kan du rense huden hver kveld med en mild rensemelk,eller vaske med mild såpe og skyld godt med rent vann. De irriterte røde kvisene skal du ikke plukke på, det gir bare arr og infeksjoner. Hudormene kan du klemme ut forsiktig når de ikke er betente, helst etter et dampbad.

Mye kosmetikk irriterer huden og forverrer kviser, bruk derfor så lite kosmetikk som mulig. Noen P-piller kan forverre kvise problemet.

Det har vært foreslått mange dietter mot akne, men det er ikke påvist noen sikker sammenheng mellom akne og kosthold. Diettene har noen felles trekk; du skal spise mye frukt og grønnsaker, fiberrik kost, drikke rikelig med vann og unngå sjokolade, søtsaker, brus og matvarer som inneholder mye tilsetningsstoffer.

De fleste blir bedre etter en varm sommer med mye sol og bading. En sydentur på vinteren kan ha god virkning, men vis solvett.

Vitaminer
Daglig tilskudd av vitaminer kan være med og dempe plagene. Det anbefales og taes sink 30mg , A-vitamin 5-10.000 IE (internasjonale enheter), E-vitamin 400mg, C-vitamin 1/2 -1 gram daglig. Vitamin B6 50 mg kan tas i tillegg og vil ofte dempe plagene hos kvinner som får akne før menstruasjon. Da har også omega-6-fettsyrer effekt.

Større doser A-vitamin 25-50.000 IE daglig i flere uker demper talg og keratin produksjonen. A-vitamin i disse doser kan irritere lever og gi bivirkninger og bør brukes i samråd med lege.

Urter
Dampbad med kamille kan brukes for å rense ut talg av porene. Kok opp 3-5 liter vann. Såpass mye væske bør du ha for at dampen skal holde seg varm lenge nok. Ha i en håndfull tørket kamille og sett deg over dampen med håndkle over hodet i 5 - 10 minutter. La den varme dampen trenge inn i porene i huden i ansiktet, slik at hudormene løsner og talgen blir mykgjort. Etter et godt varmt dampbad må porene lukkes igjen. Det kan du lett gjøre ved å vaske ansiktet med iskaldt vann et par minutter.

Dampbad med lavendel kan du lage på samme måte som med kamille. Tilsett 4ss lavendelblomst eller 3-5 dråper lavendeloje isteden for kamille.

Solhatt ekstrakt fortynnet med vann er fint å bruke på områder med betente kviser. Forsøk å bruk lik del solhatt ekstrakt med lik del vann, og smør det direkte på området hver kveld, eller 2 ganger daglig i minst 2 uker.

Calendula tinktur fortynnet med vann 1/1 eller 1/2 kan brukes på samme måte.

Tea tree olje kan være fint og bruke på større kviser og byller. Påfør direkte på det pussfylte kvisehodet,- det virker godt bakteriehemmende. Gjenta 2 ganger daglig. Lavendel olje kan brukes på samme måte.

Menn med betydelig akne problem bør bruke nye barberblad ved vær barbering for å forebygge infeksjon. De bør også unngå å bruke alkoholbaserte aftershaves, bruk heller kaldt rent vann eller urtebaserte aftershaves med kamille, lavendel eller tea tree.

Kinesisk urtemedisin har en rekke preparater som kan brukes mot akne. For å få foreskrevet det som passer for deg, må du kontakte en med god utdannelse i faget. Norsk forening for klassisk akupunktur har en spesialutdannelse i urtemedisin for akupunktører, omkring 30 norske akupunktører er utdannet i kinesisk urtemedisin (se Gule sider).

Alternative behandlingsformer
Homeopatisk medisin gir ofte god effekt på akne, men krever tålmodighet

Hva er akne?
Kviser ses som hudormer(komedoner) som er mørke prikker som markerer talgkjertelens utførselsgang. Klemmer du på den tyter talgen ut med det mørke partiet først, derav hudorm. Filipenser er kviser med røde hevelser og gule pussblemmer. Kviser med dype knuter og byller er større røde hevelser i huden med puss. Disse kan bli store og ømme og sitter oftest på rygg, skulder og av og til i ansikt.

Årsak
Kviser skyldes at talgkjertlene i huden blir tilstoppet og betente. Kviser kommer der det er mest talgkjertler i ansikt, på bryst og bak på øvre del av rygg. De fleste tennåringer får kviser, vanligvis fra i 12-14 års alder. Talgkjertlene i huden begynner å produsere mer talg tidlig i puberteten, dette stimuleres av mannlige kjønnshormoner. Derfor er problemet vanligvis større for gutter enn for jenter.

Når oppsøke lege
Dersom kviser medfører psykiske eller sosiale problemer for deg bør du gå til lege. Hvis kvisene er dype og kan danne arr bør du få kyndig behandling. Legen gir deg A-vitamin krem og antibiotika som liniment eller krem . Du kan bli satt på en langvarig antibiotika kur, som oftest med Tetracyklin tabletter. For å redusere skadene på tarmfloraen anbefales tilskudd av melkesyrebakterier ved alle antibiotikakurer.

Mozon.no, 10.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer