Renta 4 prosent i ti år?

Norges Bank hevder at rentene skal økes med to prosentpoeng fra nå, og ligge der i overskuelig fremtid. Men markedet gir blaffen.

Publisert
Sist oppdatert

Blåser av Gjedrem

Markedet tror ikke på Gjedrem. Som en stadig påminnelse om at ikke alle deler sentralbankens forventninger, viser Norges Banks statistikk at renten på norske statsobligasjoner med ti års løpetid har ligget litt over 4 prosent siden mai i år. Heller ikke etter siste rentemøte har nivået på "ti-års renten" økt. Fredag som gikk, var den på 4,19 prosent - sågar ørlite lavere enn noen dager tidligere.

Det samme markedet kjøper og selger statsobligasjoner med tre års løpetid som om 4,16 prosent vil være en grei rente de neste tre årene, tilsynelatende stikk i strid med sentralbankens budskap om at det mest sannsynlige er at vi i 2009 har et rentenivå i pengemarkedet mellom 5 og 6 prosent.

"..det vil være riktig å sette renten gradvis opp mot et mer normalt nivånoe raskere enn det vi hittil har sett for oss," skriver sentralbanken, og skaper med dette et inntrykk av at en pengemarkedsrente mellom 5 og 6 prosent vil være noe vi må regne med også etter 2009.

Tette i pappen?

Det er særlig "ti-års rentene" et par uker etter siste rentemøte som er forvirrende. Når renten stiger, synker i obligasjoner i verdi. Mer om obligasjoner her. De som kjøper norske statsobligasjoner i dag vil ha bommet grovt, og tapt en god del kapital, hvis rentenivået viser seg å bli som sentralbanken mener er mest sannsynlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer