Hva er styringsrenta?

Renta forblir uendret, foreløpig

Dette bør du bruke de neste ukene på for å være forberedt til renteopppgangen som kommer.

IKKE OVERRASKENDE: Det var som ventet at Norges Bank lot renta være i fred ved årets første rentebeslutning, men i mars er sannsynligheten stor for at styringsrenta øker. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
IKKE OVERRASKENDE: Det var som ventet at Norges Bank lot renta være i fred ved årets første rentebeslutning, men i mars er sannsynligheten stor for at styringsrenta øker. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det ble ingen renteoverraskelse til jul, og heller ikke nyårets første rentebeslutning ga økt styringsrente.

Dette er dog som forventet ut fra Norges Banks siste «Pengepolitisk rapport». Ifølge den skal renta neste gang heves i mars. Styringsrenta ble sist hevet i september 2018 med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent.

Dette kan skje i mars

Det er ikke slik at styringsrenta påvirker lånet ditt direkte, men den er et minimumskrav for bankenes utlånsrente. Dermed er det på ingen måte sikkert at økt styringsrente vil påvirke lånene dine.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at normalt vil bankene si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene deres til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

Det kan godt hende at bankene vil bruke en oppgang i styringsrenten som argument for å sette prisene sine opp, selv om prisen kundene betaler allerede er svært høye. Ifølge Finansportalen ser det nemlig ut som om svært mange betaler rundt tre prosent rente eller mer for boliglånet sitt.

Hvis det blir som sist, en kvart økning av renta, vil du få følgende merutgifter per år oppgitt i kroner:

Gjeld Før skatt Etter skatt
1.000.0002.5001.950
2.000.0005.0003.900
3.000.0007.5005.850
4.000.00010.0007.800

Husk at ifølge finansavtaleloven må du få beskjed senest seks uker før reguleringstidpunktet hvis lånerenten din endres. Det vil si at du ikke trenger å være redd for at rentene dine går opp samme dag som en eventuell renteøkning.

Realfsen sier til Dinside.no at dersom du har muligheten til det, bør du se etter mulighetene for å kvitte deg med gjeld.

- Jo mindre gjeld du har, jo mindre utslag vil en renteøkning gi for lommeboken din, sier hun.

Sjekk rentene dine i dag

Andre tiltak du bør vurdere allerede nå, er å sjekke boliglån og bankinnskudd på Finansportalen.no og se om du har konkurransedyktige renter.

- Du kan mest sannsynlig flytte boliglånet og få cirka 0,5 prosent lavere rente, og flytte bankinnskuddene og få én til to prosent høyere rente, understreker Realfsen.

Med Dinsides renteendringskalkulator får du oppgitt nøyaktig hvor mye mer eller mindre du må betale hvis renta endrer seg.

- Skap rom i økonomien

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, er også blant dem som tror Norges Bank holder det de lover og venter med neste renteøkning til mars.

Han understreker at de som har nok penger oppspart og en solid økonomi, ikke trenger å være bekymret, men de som merker presset etter forrige renteheving, bør ikke vente for lenge med å ta grep.

- Mitt beste råd til de som er bekymret er å ta grep med én gang. Bruker du alle pengene du tjener hver måned, bør du begynne å se etter måter å skape rom i økonomien, sier Gundersen til Dinside.no.

Det går, for eksempel, an å jobbe mer for å tjene mer, eller redusere i forbruket, ifølge ham. For å få oversikt kan du gå gjennom kontoutskriften din og merke deg både de store og små utgiftene. Det er nemlig mye å spare på å kutte i småutgiftene også.

- I tillegg til den varslede renteøkningen, blir det spennende å se hva Norges Bank signaliserer i ny Pengepolitisk rapport, som følger med rentebeslutningen i mars. Det vil trolig komme flere renteøkninger framover, avslutter Gundersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer