Hva er styringsrenta?

Renta forblir uendret, foreløpig

Dette bør du bruke de neste ukene på for å være forberedt til renteopppgangen som kommer.

IKKE OVERRASKENDE: Det var som ventet at Norges Bank lot renta være i fred ved årets første rentebeslutning, men i mars er sannsynligheten stor for at styringsrenta øker. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
IKKE OVERRASKENDE: Det var som ventet at Norges Bank lot renta være i fred ved årets første rentebeslutning, men i mars er sannsynligheten stor for at styringsrenta øker. Bildet viser sentralbanksjef Øystein Olsen under rentebeslutningen i desember 2018. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det ble ingen renteoverraskelse til jul, og heller ikke nyårets første rentebeslutning ga økt styringsrente.

Dette er dog som forventet ut fra Norges Banks siste «Pengepolitisk rapport». Ifølge den skal renta neste gang heves i mars. Styringsrenta ble sist hevet i september 2018 med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent.

Dette kan skje i mars

Det er ikke slik at styringsrenta påvirker lånet ditt direkte, men den er et minimumskrav for bankenes utlånsrente. Dermed er det på ingen måte sikkert at økt styringsrente vil påvirke lånene dine.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at normalt vil bankene si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene deres til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

Det kan godt hende at bankene vil bruke en oppgang i styringsrenten som argument for å sette prisene sine opp, selv om prisen kundene betaler allerede er svært høye. Ifølge Finansportalen ser det nemlig ut som om svært mange betaler rundt tre prosent rente eller mer for boliglånet sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer