Renta ned igjen

Norges Banks styringsrente er nå rekordlave 1,25 prosent.

Norges Banks hovestyre kutter nok en gang i styringsrenta. Foto: Sturlason
Norges Banks hovestyre kutter nok en gang i styringsrenta. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å kutte styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng. Det betyr at den nye styringsrenta er 1,25 prosent. Dette er den desidert laveste styringsrenta vi noensinne har hatt i Norge. Sist styringsrenta var på 1-tallet i Norge, var i perioden mars 2004 til mai 2005 da den lå på 1,75 prosent.

- Vi har satt ned renten mye for å møte utfordringene som krisen ute har skapt. Siden september har vi satt ned styringsrenten med 4,5 prosentenheter. Det ser ut til at produksjonen her hjemme etter hvert vil ta seg opp igjen, men vi venter at prisveksten vil avta ned mot 1,5 prosent i løpet av det neste året, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Disse bankene setter ned nå

Stor usikkerhet om fremtiden

Norges Banks anslag er om lag de samme som i mars, og analysen i Pengepolitisk rapport 2/09 tilsier at styringsrenten kan bli liggende nær 1 prosent en stund fremover. Nedgangen i verdensøkonomien fortsetter. Også her hjemme faller aktiviteten, og arbeidsledigheten stiger.

- Det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Så langt har fallet i aktiviteten ute vært større enn ventet. Utviklingen i tillitsindikatorer for næringsliv og husholdninger tyder likevel på at fallet i aktiviteten er i ferd med å avta både ute og hjemme. Finansmarkedene fungerer også noe bedre, sier Qvigstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer